Kožna znamenja – dermatologija

Kožni rak je najpogostejša vrsta raka v Sloveniji in Evropi

Na koži ste našli novo spremembo, vaše staro znamenje se je spremenilo v barvi ali obliki in postaja nenavadno. V tem primeru toplo priporočamo obisk dermatologa, ki vas bo pregledal z dermatoskopom. Kožni rak se lahko razvije kjerkoli na telesu pri ljudeh vseh starosti in tenov kože. Kožni rak se lahko nahaja tudi pod nohti, običajno opazen kot temna črta. Vendar se večina kožnega raka razvije na delih telesa, ki so izpostavljeni soncu, in to so področja, na katera morate biti še posebej pozorni.

Ker se zavedate sprememb na svoji koži, je koristno poznati nekatere tipične znake pogostih kožnih rakov. Najpogostejši kožni rak je bazalnocelični karcinom (BCC), ki ga najverjetneje najdemo na predelih, ki so redno izpostavljeni soncu. BCC so običajno krhki in zlahka krvavijo, če je koža poškodovana. Če imate mesto, ki se ne zaceli v enem tednu, se dogovorite za sestanek s svojim dermatologom – lahko je BCC.

Ploščatocelični karcinom (SCC) je drugi najpogostejši kožni rak. Tako kot BCC se tudi SCC običajno razvijejo na območjih, ki so izpostavljena soncu. Najpogostejši opozorilni znaki SCC so čvrst, rdeč vozel, ki ima lahko nižje središče; izrastki, podobni bradavicam; zaplate kože, ki so hrapave ali luskaste in lahko izcejajo, tvorijo skorjo ali krvavijo.

Melanom je manj pogost rak, vendar je najbolj smrtonosen zaradi svoje nagnjenosti k širjenju na druge dele telesa, če ga ne odkrijemo ali zdravimo zgodaj. Čeprav se melanom lahko kaže na različne načine, se pogosto pokaže v spremenjenem ali novem madežu. Najboljši način za odkrivanje te vrste kožnega raka je uporaba ABCDE melanoma. A za asimetrijo – polovica mesta ni videti kot druga polovica. B za obrobo – obroba je neenakomerna, nazobčana ali nepravilna. C za barvo – obarvanost madeža je neenakomerna ali nenavadna, z različnimi odtenki ali barvnimi lisami. D za premer – mesto je večje od radirke svinčnika. E za razvijanje – mesto začne spreminjati velikost, obliko ali barvo.

Dermatologi močno priporočajo mesečno samopregledovanje, da boste lahko odkrili morebitne nove ali spreminjajoče se izrastke na koži ter na ta način lahko preprečili hujše zaplete.

Ostalo:

 • Maligni melanom, če ni odkrit v zelo zgodnjem stadiju, še vedno ostaja neozdravljiv, zato je toliko pomembnejša preventiva, kamor sodi zaščita pred soncem, redno samopregledovanje kože in obisk dermatologa.
 • Znamenja pregledamo klinično in dermatoskopsko. Izvajamo tudi digitalno dermatoskopijo, ki omogoči 120-kratno povečavo znamenja in strukture. S to metodo fotografiramo kožo, še posebej na mestih z atipičnimi znamenji. Na ta način lahko določena znamenja zelo natančno in zanesljivo spremljamo na kontrolnih pregledih.

Cena pregleda: od 80 € 180 €

Zagotovite si svoj termin s klicem na
+386 31 701 774
ali pa nam pošljite spodnji kontaktni obrazec

Zagotovite si svoj termin s klicem na
+386 31 701 774
ali pa nam pošljite spodnji kontaktni obrazec

NAROČITE SE NA PREGLED

  Priloži datoteko (dovoljeni formati: PDF, JPG, DOCX, DOC)


  Soglašam, da posredovane osebne podatke hranite in uporabite, da me prek e-naslova ali telefona občasno obveščate o:  Vaše podatke bomo uporabljali izključno za namen, za katerega smo pridobili vašo privolitev. Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.


  Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da pošljete sporočilo na e-naslov: info@medilase.si z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo MEDILASE d.o.o. prenehal pošiljati vsebine, od katerih ste se odjavili. Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite na strani Pravno obvestilo.

  partneri-medilase-fotona

  PUBLIKACIJE

  031 701 774
  Facebook
  Instagram