Lasersko zdravljenje atrofične nožnice

Suha nožnica prizadene skoraj vse ženske po menopauznem obdobju

Atrofična nožnica (atrofični vaginitis) je pojav suhe nožnice s stanjšano steno sluznice, izravnanimi gubami in slabšo prožnostjo opornega tkiva. Male sramne ustnice so zmanjšane in ščegetavček je manj občutljiv na draženje. Stena nožnice je ohlapna in neelastična. Nožnica je suha, ker žleze v sluznici nožnice izločajo le minimalno količino sluzi. Posledica je neprijeten občutek, ki ga spremlja občutek srbenja v nožnici in na zunanjem spolovilu; ob tem so boleči tudi spolni odnosi. Atrofija lahko prizadene tudi sečnico, kar vodi v vnetja sečil in uhajanje urina. Pojav je pogost po 50. letu starosti, po menopavzi, ko se zmanjša in postopno zniža delež estrogena. S težavo se srečujejo tudi ženske po odstranitvi jajčnikov ali na terapiji z zdravili, ki ustavijo delovanje jajčnikov (npr. rak dojke), ženske po porodu, v času dojenja ter ženske s pridruženimi boleznimi (ledvična, jetrna obolenja itd.).

Atrofija nožnice nastane zaradi pomanjkanja estrogena, zato je klasično zdravljenje dodajanje estrogena. Estrogen se lahko doda v obliki vaginalnih tablet ali krem oz. kot sistemsko zdravljenje (tablete ali obliži). Terapija je zelo učinkovita, vendar učinek traja le v času prejemanja terapije; po prenehanju zdravljenja učinek postopno preneha. Za zmanjševanje suhosti nožnice se lahko uporabljajo tudi različni vlažilci nožnice in lubrikanti. Njihov učinek je kratkotrajen. V zadnjem času se za zdravljenje atrofične nožnice uporablja laser. Z lasersko terapijo se obnovi globje plasti nožnice. Laserska svetloba vpliva na kolagenska vlakna v nožnici, s tem poveča prožnost, elastičnost, vlažnost nožnice. Metoda je minimalno invazivna.

Trajanje terapije: do 30 minut.

Število terapij: odvisno od stopnje atrofije. Običajno se priporoča 3 terapije v razmaku 3–4 tednov, nato vzdrževalno zdravljenje enkrat letno.

Pred terapijo: Posebna nega pred terapijo ni potrebna. Posega ne izvajamo med menstruacijo in v času nosečnosti.

Po terapiji: Na obsevanem predelu je lahko čutiti toploto, sama terapija ni boleča. Po zdravljenju bolniški stalež ni potreben. Po posegu se lahko pojavi voden izcedek iz nožnice, ki traja nekaj dni. Svetujemo abstinenco spolnih odnosov en teden po posegu. Odsvetujemo kopanje v bazenih in stoječih vodah dva tedna po posegu. Prav tako v tem obdobju odsvetujemo uporabo tamponov.

Ostalo:

 • Spolnost je lahko zaradi atrofije nožnice spremenjena. Zelo je pomembna predigra, saj vzburjenje stimulira celice v sluznici nožnice. Spolni odnosi so priporočeni, saj povečajo prekrvavitev nožnice, stimulirajo se celice nožnice in poveča se izločanje sluzi.
 • Laserski poseg najpogosteje opravimo brez lokalne anestezije, saj je pri posegu čutiti le topel občutek.

Cena: 350 € za en poseg

Zagotovite si svoj termin s klicem na
+386 31 701 774
ali pa nam pošljite spodnji kontaktni obrazec

Zagotovite si svoj termin s klicem na
+386 31 701 774
ali pa nam pošljite spodnji kontaktni obrazec

NAROČITE SE NA PREGLED

  Priloži datoteko (dovoljeni formati: PDF, JPG, DOCX, DOC)


  Soglašam, da posredovane osebne podatke hranite in uporabite, da me prek e-naslova ali telefona občasno obveščate o:  Vaše podatke bomo uporabljali izključno za namen, za katerega smo pridobili vašo privolitev. Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.


  Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da pošljete sporočilo na e-naslov: info@medilase.si z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo MEDILASE d.o.o. prenehal pošiljati vsebine, od katerih ste se odjavili. Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite na strani Pravno obvestilo.

  partneri-medilase-fotona

  PUBLIKACIJE

  031 701 774
  Facebook
  Instagram