Medilase novice

Lasersko pomlajevanje kože

Na lasersko pomlajevanje kože hodim že 6 let, zato je skrajni čas, da zapišem kaj več na temo. Še veliko pred nastankom Tixibeauty, sem se z laserjem srečala po naključju, ko sem zamenjala osebno zdravnico. Na prvem pregledu sem v ordinaciji takoj opazila zanimivo mašino in sem seveda takoj začela z zasliševanjem, kaj počne, saj me je to veliko bolj zanimalo, kot moja zdravstvena anamneza. Zdravnica mi je razložila, da je to sila zmogljiv Fotona laser, ki ima seveda tudi »rejuvenation« programe. Opa, pomlajevanje! Seveda sem pri svojih 33 z nekaj prvimi znaki staranja kože takoj zastrigla z ušesi in že sva se zmenili za prvo terapijo. Prvo izmed mnogih!

Zakaj ravno lasersko pomlajevanje?
Deloma zato, ker se mi je možnost dejansko ponudila na pladnju in deloma zato, ker sem o učinkovitosti laserjev že kar nekaj prebrala. Dejansko je to ena izmed “lepotnih” terapij, ki ima za seboj konkretne raziskave in dobro znanstvene podlago. Če me že nekaj časa spremljate, veste, da jaz nisem ravno navdušena nad »novotarijami«. Vedno izbiram možnosti, ki imajo dobro raziskovalno zaledje, zato je bil laser zame precej naravna izbira za prvi stik s svetom pomlajevalnih terapij. Sicer tudi po 6 letih ostaja edina, saj sem še vedno zadržana do modernejših metod. Ko gre za večje finančne vložke, se preprosto raje držim preverjeno učinkovitega. Sedaj na pragu štiridesetih sicer ne izključujem tudi preizkušanja česa novega, da bom imela tudi kako primerjavo, a se tokrat posvetimo staremu in dobro preverjenemu znancu – laserju.

Kako deluje lasersko pomlajevanje?
Ne bom vas morila z znanstveno fantastiko, zato poenostavim. Laserski pulzi povzročajo v različnih plasteh kože (vse do hipodermisa, pod povrhnjico in usnjico) ne-nevarne toplotne poškodbe, zaradi česar se sproži naravni proces celjenja kože, ki vključuje sintezo novega kolagena. Z leti nam koncentracija kolagena v koži upada, z lasersko terapijo pa ga tako lahko učinkovito nadomeščamo in s tem bistveno upočasnimo procese staranja. Jaz lasersko pomlajevanje sicer mečem v koš odlične preventive, bolj kot kurative. Vsekakor klinične študije kažejo tudi na vidno izboljšanje obstoječih znakov staranja, ampak po mojih izkušnjah, so ti učinki omejeni. Kar je čisto logično, saj gre neinvazivno terapijo, ki sicer dokazano poviša koncentracijo kolagena v koži, ampak ni čarobna radirka. Če razmišljate o laserskem pomlajevanju morate to vzeti v ozir, prilagoditi pričakovanja in se ga lotiti še preden opazite konkretnejše znake staranja. Nekatere lahko bistveno odložite, določene pa celo preprečite. Z laserskim pomlajevanjem lahko tako začnemo že v zgodnjih tridesetih letih oz. je to celo priporočljivo. Mlajša koža ima namreč večjo kapaciteto sinteze novega kolagena in če začnemo zgodaj, si lahko naredimo večjo zalogo za “hude čase” :D.

Zakaj laser, kaj pa nega, dopolnila?
Lasersko pomlajevanje se po mojem mnenju po učinkovitosti ne more primerjati z antiaging nego kože. Odlično sestavljena nega je ključno in sistematično orodje za upočasnjevanje staranja, ki ponuja vsakodnevno oporo koži, a z njo naslavljamo predvsem preprečevanje prehitrega razpada kolagena. Pri sintezi kolagena je bolj počasna. Najbolj učinkoviti so pri sintezi na dolgi rok močnejši retinoidi, a ti delujejo počasneje in veliko ljudem povzročajo težave (draženje), topikalni nanos kolagena pa po trenutno dostopnih raziskavah nima učinka. Skratka pri negi jaz bolj računam na čim bolj optimalno ohranjanje obstoječega kolagena, z laserjem pa si zagotovim lepo dozo frišnega!

Dopolnila s kolagenom so tudi dober način nadomeščanja »izpada« kolagena, a je njihov učinek sistemski. Pri meni ga več kot očitno razgrabijo drugi organi, saj do kože revež ne prileze. V zadnjih letih sem namreč jemala kar nekaj dopolnil s kolagenom, a žal na koži nisem opazila konkretnega učinka. Zadnjih nekaj mesecev ga sicer kljub temu redno jemljem, saj mu priznavam splošen sistemski pozitiven učinek, ampak spet – menim, da učinkov dopolnil ne moremo primerjati z lasersko terapijo. Pri laserju se namreč spodbudi sinteza kolagena točno tam, kjer jo potrebujemo za mladostnejši videz kože.

Programi laserskega pomlajevanja
Preden preidem na svojo izkušnjo, vam moram žal malo zamoriti z znanstveno fantastiko. Lasersko pomlajevanje ima različne programe s katerimi naslavljamo različne težave. Sicer ni treba, da si že sedaj belite glavo z izbiro programo za vaše potrebe, saj vam jih po pregledu in željah določi zdravnik izvajalec. Tu jih opisujem zato, da vam bo moja izkušnja bolj jasna in nenazadnje, bo tudi vam lahko nekoliko jasneje, kako zadeva deluje.

Za pomlajevanje sta v uporabi dve vrsti laserja v eni napravi (Nd:Yag in Er:Yag – v te razlike se ne bom poglabljala, ker je RES znanstvena fantastika), s 4 programi, ki skupno sestavljajo 4D pomlajevalno terapijo:

4D tretma vključuje vse 4 programe, a ga ne potrebuje vsak. Zdravnik pri pregledu določi, katere kombinacije so glede na stanje in želje najbolj smiselne. Pri mlajših je običajna izbira FRAC3, pri starejših pa se FRAC3 kombinira še z ostalimi programi, glede na potrebe.

Več o 4D si lahko pogledate tudi v tem videu: Fotona 4D Non-Invasive Laser Facelitft

Moje terapije
Jaz že 6 let obiskujem lasersko kliniko Medilase, kjer terapije večinoma opravljam pri dr. Blahi. Ko sva s tretmaji pričeli, sem štela 33 let in je moje pomlajevanje nekaj let vključevalo le program FRAC3, ki je nekako osnova 4D programov. Na terapijo sem hodila 2X letno, spomladi in jeseni. Zadnji dve leti hodim na terapijo 4-6X letno, kombirava pa tudi že s PIANO programom, saj se mi na čeljusti koža že bolj poveša (sagging jowls) in želim nekaj preventive tudi v tej smeri. Tako sem sedaj v 39. letu na rednem 2D programu (FRAC3 + PIANO), enkrat letno pa tudi 3D, kjer dodava še SupERficial – neinvaziven piling za bolj sijočo polt. Konec tega meseca me sicer čaka še preventiven dvig vek, ki se izvaja v programu SMOOTH. O tem vam bom seveda poročala.

Pogosto vprašanje, ki ga dobim na temo laserskega pomlajevanja je, ali je postopek boleč. Tako bom rekla, meni ni prijeten, saj slabo prenašam pekočo bolečino. FRAC3 program mi je sicer veliko bolj neprijeten kot PIANO, saj slednjega občutim zgolj kot razpršeno toploto, FRAC3 pa pikajočo pekočino globoko v koži. Skratka, ni prijetno, ni pa nevzdržno ali grozno boleče. Moj prag bolečine je sicer nizek do normalen, v odvisnosti od tipa bolečine.

Terapija ni invazivna in ne pušča vidnih posledic na koži. Skratka, direktno iz terapije greste lahko brez skrbi na gala večerjo. Včasih je prisotna blaga rdečica, ki izzveni v 10 minutah. Trajanje terapije je odvisno od nabora programov, jaz 2D običajno opravim v 15-20 minutah.

Kaj pa rezultati?
Saj vem, vsi že čakate to poglavje, jaz pa vas dolgočasim s programi. Kot rečeno, laser je primarno preventiva. Kakšna bi bila brez 6 let terapij, lahko sicer samo ugibamo, vem pa, da sem pred rednim »bliskanjem« izgledala bolj izžeto, utrujeno. Seveda kolikor imam v spominu tekom let, žal pa nimam fotografij, saj takrat še nisem blogala. Vsekakor se je v zadnjih 6 letih moja koža tudi postarala (sicer predvsem s stališča povešanja), saj staranja z ničemer ne moremo ustaviti, sem pa prepričana, da bi bilo stanje slabše, če ne bi prijateljevala z laserjem. To sicer ne pomeni, da vidnih učinkov ne vidim sproti in gre samo za preventivo, ki ji slepo zaupam. Približno 3 tedne po vsaki opravljeni terapiji (kolikor kolagen potrebuje, da se ustvari) opazim očitno boljši tonus kože, več sijaja in splošno bolj svež, spočit in mladosten videz. Tudi z vidika moje »buldog« čeljusti, opazim razliko v manjši povešenosti. Ni pa čarobna radirka. Računam predvsem na to, da bom z rednimi terapijami dejansko odložila kake bolj invazivne posege za kar nekaj let ali še bolje, na nikoli. Na kratko sem sicer o učinkih že govorila v tem videu: Lasersko pomlajevanje kože

Učinki niso trajni. V smislu, da deluje tako, da greste v 10 letih na 3 terapije in pričakujete bistveno upočasnitev staranja. Seveda tudi le občasno dodatno ustvarjen kolagen nekaj šteje in ima pozitivne učinke, a z nadaljnjim staranjem vam kolagen upada naprej. Splošno pravilo antiaginga je vedno konsistenca. In tu ni nič drugače. Tako kot morate dosledno nanašati zaščitno kremo in negovati svojo kožo, so tudi laserske terapije del antiaging procesa in ne enkratna hitra rešitev. No, saj takih praktično ni, če izvzamemo določene operativne posege.


Ali je primerno za vas?

Primerno je za vse, a je odvisno koliko vam antiaging pomeni – koliko vam je pomemben mladosten videz kože in koliko vam je pomembna upočasnitev znakov staranja, kvalitetna preventiva. Laserska terapija vsekakor ni poceni (od 100 navzgor pri Medilase) in vam mora odtehtati. V mislih morate imeti, da je pomembna konsistenca in da ne gre za enkraten vložek, ki vam bo prinesel doživljenjske rezultate. Moje stališče je, da raje vlagam v laser kot v kakšno precenjeno kozmetiko, jasno pa, mi antiaging in mladosten videz tudi veliko pomenita in sem v to pripravljena investirati svoj čas in sredstva.

Dodajam še, da nimam primerjave z drugimi izvajalci, ki delajo s Fotona laserjem (4D pomlajevanje), saj sem zelo zadovoljna z obravnavo in cenami storitev v Medilase. Izvajalcev laserskih terapij s Fotona laserjem je v Sloveniji že kar nekaj, a vam predlagam, da prej malce preverite cene, saj se zelo razlikujejo.

Vesela bom vaših mnenj in izkušenj, če jih imate! Seveda pa se veselim tudi morebitnih vprašanj!