Kožni rakKožni rak je ozdravljiv, če je pravočasno odkrit in pravočasno zdravljen Incidenca kožnega raka hitro narašča.Maligni melanom predstavlja obliko hitro napredujočega kožnega raka in eno najbolj malignih oblik raka nasploh.

Za učinkovito zdravljenje malignega melanoma in drugih nemelanomskih oblik kožnega raka (ploščatoceličnega in bazalnoceličnega karcinoma kože) je zelo pomembno,da je pravočasno diagnosticiran in zdravljen.

Dermatologi s pomočjo posebne metode dermoskopije lahko precej zanesljivo ločimo nenevarne spremembe od nevarnih oz. potencialno nevarnih tumorjev na koži. Dermoskopi so posebni mikroskopi,ki presvetlijo zgornje plasti kože in povečajo kožne strukture za 10-100X.

Dermatologi svetujemo skrbno samopregledovanje kože in ob vsaki nejasni in sumljivi spremembi, še posebej, če je novonastala in se hitro spreminja je potreben takojšnji pregled pri dermatologu.

Sumljiva je vsaka sprememba na koži, ki je asimetrične barve in oblike, nejasnih robov in se hitro spreminja. maligni melanom Posebno skrbno se morajo opazovati osebe, – ki so svetle polti in svetlih las -t. i.keltski tip z rdečimi lasmi, svetlo kožo in pegami – imajo večje število pigmentnih znamenj (>50) -so bili v otroštvu večkrat opečeni -so bili v preteklosti pogosto izpostavljeni UV žarkom – imajo ožjega sorodnika, ki je prebolel maligni melanom. -so imunsko oslabljeni zaradi drugih bolezni ali jemanja zdravil, ki zmanjšujejo imunost Sumljiva je tudi vsaka ranica, ki se ne zaceli.