Kako se znebiti mozoljev


MOZOLJI IN MOŽNOSTI ZDRAVLJENJA

Akne so kronično potekajoča kožna bolezen in jih zdravijo specialisti za kožne bolezni, dermatologi. Zdravljenje aken je pogosto dolgotrajno in je zato  potrebna potrpežljivost in psihična podpora bolnikom. Akne, ki niso zdravljene pravočasno ali so nepravilno zdravljenje lahko vodijo v brazgotinjenje.

VZROKI ZA NASTANEK AKEN 

Akne ( Acne vulgaris) nastanejo zaradi povečanega delovanja lojnic( seboreje) in povečanega poroženevanja celic povrhnjice, predvsem na področju  dlačnih mešičkov (foliklov) in izvodil lojnic.  Izvodila lojnic se zamašijo, bakterije Propionibacterium acnes, ki so sicer normalno prisotne v foliklih se prekomerno namnožijo in nastane vnetje folikla in njegove okolice. Lojnice  (sebacealne  žleze) so najštevilčnejše na t.i.  seborojičnih predelih: čelu in  obrveh, na licih paranazalno, bradi, na prsnem košu,ramenih ,na hrbtu med lopaticami in v dimljah. Loj,ki ga izločajo sestavljajo predvsem trigliceridi, estri voska, skvalen in maščobne kisline. Na omenjenih mestih je koža najbolj mastna.

Nagnjenost k povečanemu delovanju lojnic in s tem mastnemu tipu kože se podeduje. Povečano delovanje lojnic povzročajo  androgeni  hormoni, tako postanejo težave pri dedno obremenjenih ljudeh bolj izražene  v puberteti . Tudi upad spolnih hormonov estrogenov v drugi polovici hormonskega ciklusa pred menstruacijo poveča izločanje loja( sebuma) in s tem povzročeno mastno kožo. Precejšen vpliv na delovanje lojnic ima prek vegetativnega živčevja  tudi naša duševnost in psihični stres, od tod težave z mastno kožo in aknami pred izpiti in drugimi obremenjujočimi dogodki v življenju.

Akne se najpogosteje pojavijo v puberteti, ko se poveča sinteza spolnih hormonov (acne vulgaris). Večinoma izzvenijo do 25.leta starosti, pri manjšem številu prizadetih oseb lahko trajajo do 45.leta.

Pri majhnih otrocih starosti nekaj mesecev so posledica materinih androgenih hormonov, prenesenih prek placenta v nosečnosti in običajno izzvenijo spontano, brez posebnega zdravljenja.

V primeru prvega  pojava aken v odrasli dobi, predvsem pri ženskah, je potrebno pregledati hormonsko stanje organizma. V ozadju so lahko resna obolenja kot so tumorji nadledvične žleze ali policistični ovariji. Akne se lahko pojavijo tudi zaradi relativne prevlade androgenih hormonov v  menopavzi, med nosečnostjo, med jemanjem nekaterih hormonskih konraceptivov ali ob ukinitvi hormonske kontracepcije.

Akne v kasnejši starosti so lahko  tudi posledica pretirane uporabe kozmetike, napr.mastnih krem, vazelinov (kozmetične akne) in olj  za lase ter briljantine (pomadne akne).

Pri mladih odraslih so neredko vzrok aken steroidi, ki jih uživajo zaradi povečanja mišične mase-t.i. body building akne

Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo nastanek aken,napr.  kortikosteroidi (steroidne akne),visoke doze vitaminov B in D, biološka zdravila idr. Tudi stalno drgnjenje s pasovi in športnimi rekviziti lahko na mestu drgnjenja povzroči nastanek aken (mehanične akne). Pri ljudeh, ki počitnikujejo pozimi v toplih krajih se lahko pojavijo t.i. malorka akne po obrazu in prsnem košu  kot posledica součinkovanja intenzivnega sončenja, potenja in uporabe zaščitnih krem. Pojavijo pa se tudi v nekaterih poklicih zaradi izpostavljenosti naftnim produktom,napr. mineralnim oljem in kloriranim organskim spojinam. V teh primerih je zdravljenje ustrezna delovna zaščita.

TIPI AKEN

Mastna koža se  sveti, včasih ima nekoliko rumenkast odtenek. Včasih je tako mastna,da se mastijo celo stekla očal, ne da bi se jih dotikali z rokami in lahko moti delo in druga opravila. Izvodila lojnic so običajno razširjena  in precej vidna. V starosti postanejo običajno težave z mastno kožo manj izrazite, ker se fiziološko zmanjša delovanje lojnic,ni pa nujno. Najpogosteje se akne pojavijo  na obrazu, prsnem košu, hrbtu in ramenih.

Ločimo več oblik aken:

Najblažja oblika aken so  komedonske akne. Na koži vidimo komedone ali ogrce, ki so pravzaprav zamašeni folikli. Le- ti so vidni kot bele pikice (zaprti komedoni) ali črne pikice (odprti komedoni)

Zaprti ogrci oz. komedoni

Zaprti ogrci oz. komedoni

Odprti ogrci oz. komedoni

Odprti ogrci oz. komedoni

Papulopustulozne akne

Papulopustulozne akne

Konglobatne akne

Konglobatne akne

Brazgotine po aknah

Brazgotine po aknah

Kasneje se ogrcem pridružijo rožnati  mozoljčki (bunčice oz.papule), ki so že posledica  nastalega vnetja. Nastanejo lahko tudi  gnojni mehurčki (pustule). Razvije se  t.i. papulopustulozna oblika aken.

V  najtežjih primerih  se razvijejo ciste in vozli ( nodusi) (konglobatne akne,ki nezdravljeni vodijo v trajno brazgotinjenje.

Pri osebah,nagnjenih k brazgotinjenju,so brazgotine lahko zelo obsežne (keloidne akne).


Kako se znebiti mozoljev

Pri zelo blagih oblikah aken, ko so na koži, ki je mastna in se sveti  vidni le razširjeni folikli (ogrci oz. komedoni) brez znakov vnetja( komedonske akne), včasih lahko zadošča že redna in ustrezna nega .

Pomembno je, da v primeru mastne kože ne uporabljamo mastnih krem in mazil, ker bi stanje še poslabšali. Včasih zadošča,da se večkrat na dan samo popivna mastne predele kože z mehkim papirnatim robčkom  brez drgnjenja.  S pogostim umivanjem in agresivnimi mili nevšečnost mastne kože ne bomo odpravili. Dejstvo je, da s prepogostim umivanjem ne odpravimo osnovnega vzroka- povečanega delovanja lojnic, temveč postane koža samo še dodatno razdražena in vneta.

Zelo pomembno je redno in pravilno čiščenje kože.  K aknam nagnjeno kožo čistimo z blagimi  čistilnimi sredstvi za mastno kožo, ki vsebujejo blage luščilne snovi (keratolitike ) v nižjih koncentracijah in sicer  alfahidroksi kisline (mlečna kislina, glikolna kislina v konc 5-10%) ter betahidroksikisline (salicilna kislina v konc 1-2%.), ki s površine kože odstranijo odvečne poroženele celice in loj in s tem zmanjšajo verjetnost nastanka novih aken.

Kožo umivamo z mlačno, ne prevročo vodo.

S čistilnimi sredstvi, ki vsebujejo protimikrobna sredstva preprečujemo prekomerno razmnoževanje  bakterij in glivic, ki so normalno prisotne na koži, pod vplivom povečane količine loja pa se ustvarijo ugodni pogoji za njihovo razmnoževanje in razrast.

Eno od učinkovitih lokalnih protimikrobnih sredstev  v kremi je azelaična kislina, ki se v naravi nahaja v žitnih zrnih.

Pomembno je vzdrževanje ustreznega ph kože (optimalen ph kože je5,5), da se prepreči prekomeren razrast mikrobne flore kože.

Občasno(1-2x tedensko) se priporočajo  mehanični pilingi kože (uporaba sredstev z drobnimi granulami) za odstranjevanje odmrlih poroženelih celic. Pred pilingom je potrebno dobro umiti kožo z mlačno vodo. Koža nato postane gladka,mehka in voljna.

Možni so tudi kemični pilingi z višjimi  koncentracijami alfa hidroksi kislinin in  salicilne kisline. Pilinge z višjimi koncentracijami kemičnih snovi opravljajo dermatologi.

Po čiščenju je priporočljivo nanesti  nemastno hidrofilno kremo, ki kožo primerno navlaži, ne pa tudi namasti. Pri suhi koži pa za razliko uporabljamo za navlažitev kože predvsem mastne kreme.

V primeru pojava aken je pomembno, da ne stiskamo gnojnih mozoljčkov (t.i. pustul), ki  so posledica vnetja foliklov in okolišnjega  tkiva. S stiskanjem gnojnih mozoljčkov lahko povzročimo nastanek brazgotin. Stiskajo se lahko samo komedoni ali ogrci, ki so pravzaprav zamašeni folikli z povečano vsebnostjo loja. Pri tem je potrebno paziti, da ne povzročimo okužbe.

Sončenje le navidezno izboljša akne zaradi zadebelitve roženega dela povrhnjice pod vplivom UV žarkov,  zato se izrazitejše  izpostavljanje soncu odsvetuje.

O natančnem vplivu prehrane na nastanek aken nimamo trdnih dokazov. Možno je, da k nastanku aken pripomore pretirano uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom ( bel sladkor, bela moka) .

Dermatolog bo v primeru blažjih oblik aken predpisal lokalno zdravljenje z lokalnimi antibiotiki (napr.klindamicin) in retinoidi (derivati vitamina A) v kremah in gelih, ki zmanjšajo izločanje loja in uravnavajo poroženevanje kože in s tem zmanjšujejo možnosti zamašitve foliklov.

Lokalni retinoidi (napr.adapalen) se  običajno nanašajo na prizadeto kožo 1-2x dnevno. Pogosto v začetku zdravljenja prehodno dražijo kožo in povzročajo rdečino, drobno luščenje in pekoč občutek. V prvih dveh  tednih uporabe retinoidov se akne lahko celo začasno navidezno poslabšajo. Retinoidi so  tudi fotosenzitivni, zato je potrebna dosledna zaščita pred soncem ves čas uporabe retinoidov, da se prepreči nastanek fototoksične reakcije. Če ima bolnik občutljivo kožo, se lahko uporabljajo v začetku lokalni retinoidi le vsak drugi ali tretji dan.

Najpogosteje se predpisuje lokalne retinoide zvečer in lokalne antibiotike zjutraj.

V primeru neuspešnega zdravljenja z lokalnimi zdravili v kremah in gelih in v primeru hujših oblik aken bo dermatolog predpisal sistemske antibiotike.

Najpogosteje predpisani antibiotiki za zdravljenje aken so tetraciklini in njihovi derivati, napr.doksiciklin ter makrolidi (napr. azitromicin). Zdravimo običajno več tednov. Tetraciklini in doksiciklin lahko povzročijo  nastanek fototoksične reakcije, zato je potrebna dosledna zaščita pred soncem.

Tetraciklinov  ne smejo uživati nosečnice in majhni otroci do 9.leta starosti.

Zelo učinkovito zdravilo za zdravljenje težjih oblik aken je izotretionin ( derivat vitamina A), vendar povzroča lahko precej stranskih učinkov.

Običajno traja zdravljenje z izotretioninom več tednov oz. mesecev  oz. do znatnega izboljšanja aken.

Ob zdravljenju z izotretioninom postane koža telesa običajno  suha in občutljiva, zato je potrebna skrbna in redna  nega kože z negovalnimi mazili. Pogosto so ustnice zelo suhe in razpokane in se lahko vnamejo. Svetuje se redna preventivna uporaba vazelinskih mazil za ustnice.  Lahko se tudi poveča izpadanje las, nohti lahko postanejo krhki in lomljivi.

Pogosto je suha tudi očesna veznica, kar lahko ovira osebe pri uporabi kontaktnih leč. V času zdravljenja z izotretioninom se zato odsvetujeje uporaba kontaktnih leč in svetuje uporaba očal. Priporočljiva je uporaba umetnih solz.

Neredko  je izsušena tudi nosna sluznica, ki lahko celo zakrvavi. Težave se lahko zmanjšajo z uporabo fiziološke razstopine.

Ker retinoidi dokazano povzročajo okvare ploda(teratogenost), se jih ne sme predpisovati nosečnicam.

Akne pri ženskah uspešno zdravimo tudi z hormonskimi kontaceptivi, ki vsebujejo antiandrogene snovi, napr.ciproteron acetat in spironolaktonom. Pred tem naj bolnica opravi pregled pri ginekologu in endokrinologu.

Mlada oseba s hujšo obliko aken potrebuje tudi precej psihične  in moralne podpore zaradi morebitne hujše zaskrbljenosti in slabe samopodobe.

Blage in zmerne oblike aken z bunčicami in gnojnimi mozoljčki ( papulopustulotne akne) lahko učinkovito zdravimo tudi z nekaterimi  laserji. Laserji  sproščajo usmerjen snop svetlobe visoke energije različnih valovnih dolžin. Z laserji  termično poškodujemo folikel in tako zmanjšamo število mikrobov in izločanje loja.  Zaradi visokih energij so možne hujše, včasih celo  trajne poškodbe kože,če posegi niso poravljeni strokovno. Z laserji lahko zdravijo samo zdravniki.

Akne lahko zdravimo tudi s svetilkami, ki sevajo modrovijolično svetlobo in infrardečo svetlobo ter  IPL  napravami, s katerimi predvsem vplivamo na razrast bakterij Propionibact. acnes.

Pogosto vprašanje v ambulanti je tudi, kako je z uporabo dekorativne kozmetike. V primeru mastne kože se lahko uporablja lahka,vodotopna prekrivna kozmetika, ki se z  lahkoto odstrani z vodotopnimi čistili ter mineralni pudri. V primeru pordele kože so na voljo prekrivna sredstva v zeleni barvi.

Mateja Lisjak, dr. med. specialistka dermatovenerologije