Mastna koža in akne


Mastna koža ni samo estetska težava, temveč pogosto tudi funkcionalna.Nastane zaradi povečanega izločanja loja iz lojničnih žlez,ki se nahajajo ob dlačnih in lasnih foliklih- t.i.seboreje.

Lojnice so najštevilčnejše na t.i. seborojičnih predelih: obrveh,čelu,vekah,nasolabialnih gubah,bradi,za uhlji,na prsnem košu,na hrbtu med lopaticami, v dimljah in perianalno.Loj,ki ga izločajo sestavljajo predvsem trigliceridi,estri voska,skvalen in maščobne kisline.Na omenjenih mestih je koža najbolj mastna.

Nagnjenost k povečanem delovanju lojnic in s tem mastnemu tipu kože se deduje avtosomno dominantno.Povečano delovanje lojnic povzročajo tudi moški spolni hormoni,tako postanejo težave pri dedno obremenjenih ljudeh bolj izražene že v puberteti in predvsem pri fantih. Evnuhi imajo zato zelo suho kožo.Tudi upad spolnih hormonov estrogenov v drugi polovici hormonskega ciklusa pred menstruacijo poveča izločanje loja(sebuma) in s tem povzročeno mastno kožo. Precejšen vpliv na delovanje lojnic ima prek vegetativnega sistema tudi naša duševnost in psihični stres,od tod težave z mastno kožo in aknami pred izpiti in drugimi obremenjujočimi dogodki v življenju.Tudi močno začinjena,mastna hrana  in alkohol povečata mastnost kože.Koža je nenormalno mastna pri nekaterih obolenjih centralnega živčnega sistema,napr. Parkinsonovi bolezni.

Zdravljenje

Mastna koža se  sveti,včasih ima nekoliko rumenkast odtenek.Včasih je tako mastna,da se mastijo celo stekla očal,ne da bi se jih dotikali z rokami in lahko moti delo in druga opravila.Izvodila lojnic so običajno razširjena  in precej vidna.

Pomembno je,da v primeru mastne kože ne uporabljamo mastnih krem in mazil,ker bi stanje še poslabšali.Včasih zadošča,da se večkrat na dan samo popivna mastne predele kože z mehkim papirnatim robčkom  brez drgnjenja.  Nekateri ljudje mislijo,da bodo s pogostim umivanjem in agresivnimi mili nevšenost mastne kože odpravili.Dejstvo je,da sprepogostim umivanjem ne odpravimo osnovnega vzroka- povečanega delovanja lojnic,temveč postane koža samo še dodatno razdražena in vneta.

Težave so izrazitejše v vlažni klimi,ko je prisotno še dodatno potenje in so nekoliko blažje v suhi klimi in pozimi v prostorih s centralnim ogrevanjem,kjer je zrak izrazito suh.

V starosti postanejo običajno težave z mastno kožo manj izrazite,ker se fiziološko zmanjša delovanje lojnic,ni pa nujno.

Svetuje se redno čiščenje z  razstopinami in geli z hidrofilno podlago,ki vsebujejo blage keratolitike in antimikrobna sredstva.Keratolitiki so snovi,ki luščijo odvečno poroženelo plast povrhnjice in s tem preprečujejo nastanek aken, pogosto in zoprno komplikacijo mastne kože. Zelo učinkoviti so preparati z blagimi keratolitiki,napr. mlečno kislino,ki je telesu lastna snov in se nahaja v  koži sami kot sestavni del bilipidne barire,ki predstavlja cement med kožnimi celicami.

Akne

Akne se najpogosteje pojavijo v puberteti,ko se poveča sinteza spolnih hormonov(acne vulgaris). Večinoma izzvenijo do 25.leta starosti,pri manjšem številu prizadetih oseb lahko trajajo do 45.leta.

Pri majhnih otrocih starosti nekaj mesecev so posledica materinih androgenih hormonov,prenesenih prek placenta v nosečnosti in običajno izzvenijo spontano,brez posebnega zdravljenja.

V primeru pojava aken v tretjem desetletju življenja ali kasneje,predvsem pri ženskah,je potrebno pregledati hormonsko stanje organizma.V ozadju so lahko resna obolenja kot so tumorji nadledvične žleze ali policistični ovariji.

Akne v kasnejši starosti so lahko posledica pretirane uporabe kozmetike,napr.mastnih krem,vazelinov (kozmetične akne) in olj  za lase ter briljantine(pomadne akne).

Pri mladih odraslih so neredko vzrok aken steroidi,ki jih uživajo zaradi povečanja mišične mase-body building akne

Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo nastanek aken,napr. nekateri hormonski kontaceptivi in kortikosteroidi(steroidne akne),visoke doze vitaminov B in D

Tudi stalno drgnjenje s pasovi in športnimi rekviziti lahko na mestu drgnjenja povzroči nastanek aken.(mehanične akne).

Pri ljudeh,ki počitnikujejo pozimi v toplih krajih se lahko pojavijo t.i. malorka akne po obrazu in prsnem košu  kot posledica součinkovanja intenzivnega sončenja,potenja in uporabe zaščitnih krem.

Pojavijo pa se tudi v nekaterih poklicih zaradi izpostavljenosti naftnim produktom,napr. mineralnim oljem in kloriranim organskim spojinam. V teh primerih je zdravljenje ustrezna delovna zaščita.

Acne vulgaris,Akne

Akne nastanejo zaradi povečanega izločanja loja in pospešenega poroženevanja kože. Izvodila lojnic se zamašijo,bakterije Propionibacterium acnes,ki so sicer normalno prisotne v foliklih se prekomerno namnožijo in nastane vnetje folikla in njegove okolice.

Najpogosteje se akne pojavijo  na obrazu,prsnem košu,hrbtu in ramenih.

Najblažja oblika aken so  komedonske akne. Na koži vidimo komedone ali ogrce,ki so pravzaprav zamašeni folikli. Le ti so vidni kot bele pikice(odprti komedoni) ali črne pikice(zaprti komedoni). Kasneje se ogrcem pridružijo rožnati  mozoljčki(bunčice oz.papule),ki so že posledica  nastalega vnetja. Nastanejo lahko tudi  gnojni mehurčki(pustule). Razvije se  t.i. papulopustulozna oblika aken. V  najtežjih primerih  se razvijejo ciste in vozli(nodusi) (konglobatne akne),ki nezdravljeni vodijo v trajno brazgotinjenje. Pri osebah,nagnjenih k brazgotinjenju,so brazgotine lahko zelo obsežne(keloidne akne).

Če se konglobatnim sknam pridruži še povišana telesna temperatura in prizadetost sklepov,gre najverjetneje za fulminantne akne.

Piše: Mateja Lisjak, dr.med., specialistka dermatovenerologije