Medilase novice

Kaj je rdečica ali rozaceja? Kaj jo povzroči in kako jo zdravimo

Rdečica ali rozaceja

Rozaceja ali rdečica predstavlja kronično kožno bolezen, ki prizadane kožo obraza.

Rozacea je predvsem kožna težava žensk v zrelih letih letih, kožne težave se lahko pojavijo šele v menopavzi ali že pred 30 letom starosti. Moški imajo sicer redkeje težave z rozacejo, vendar pri moških potekajo kožne spremembe v hujši obliki.

Nastane predvsem pri psihično občutljivejših osebah, ki so nagnjene k zardevanju in pri osebah s svetlejšo poltjo. Neredko je prizadetih več oseb v družini ( napr. mama in hči)

Rozaceo lahko povzročijo tudi hormonske kortikosteroidne kreme, ki se mažejo po obrazu dalj časa zaradi drugih težav.

Prvi znaki rozaceje so, da ob višjih temperaturah ali psihičnem stresu oseba zardi v obraz,lahko se pojavijo rdeče lise tudi po vratu in prsnem košu. V tej fazi pordelost obraza ni trajna in običajno izzveni najkasneje v nekaj urah.

S časom postanejo žilice na obrazu trajno razširjene. Pridruži se vnetje in pojavijo se tudi drobne rožnato-rdeče bunčice in gnojni mozoljčki. V hujših oblikah se lahko pojavijo po obrazu tudi boleči modrikasti vozliči. Bolezen ni nevarna ,niti ne povzroča hujšega srbenja,je pa zelo estetsko moteča.

V težjih primerih se namnoži vezivno tkivo in lojnice v koži in nastanejo gomoljaste strukture, t.i. fime. Najbolj poznan je gomoljast nos oz .t.i. rinofima. Pogostejši je pri starejših moških, redkejši pri ženskah.

Bolniki so neredko po nedolžnem obtoženi alkoholizma.

Rozaceja lahko prizadane tudi oči, ki so pordele in otekle.

Bolniki sami si lahko pomagajo tako, da se izogibajo vsem dejavnikom, ki širijo žile. Odsvetovano je uživanje alkohola, vročih pijač in juh ter močno začinjene hrane. Odsvetovano je obiskovanje savn in zadrževanje v bazenih z vročo vodo. Ob zadrževanju na prostem je potrebno kožo ustrezno zaščititi pred sončnimi žarki s klobuki in zašćitnimi kremami.

Pred mrazom in vetrom kožo zaščitimo s šali, rutami in kapami.

Obraz naj se umiva z mlačno ali hladno vodo. Odsvetuje se drgnjenje z različnimi gobicami in brisačami, kožo samo rahlo osušimo. Svetuje se uporaba blagih čistilnih sredstev. Odsvetuje se uporaba pilingov.

Osebno svetujem svojim pacientom uporabo negovalne kozmetike, ki je namenjena občutljivi koži, nagnjeni k rdečici in je na voljo v lekarnah. V lekarnah so na voljo prekrivne kreme, ki vsebujejo zelene pigmente, ki rdečico nevtralizirajo. Zelena in rdeča barva v kombinaciji namreč povzročata rjavkasto barvo.

Potrebna je tudi previdnost pri uporabi različnih naravnih pripravkov in krem, saj lahko vsebujejo dražeče snovi. Izogibati se je potrebno kozmetiki, ki vsebuje alkohol, aceton ali mentol.

Nikakor ne uporabljamo hormonskih kortikosteroidnih krem, ki prehodno mogoče za kratek čas zmanjšajo vnetje, dolgoročno pa kožne težave poslabšajo in vzdržujejo!

Kožno vnetje pomirimo z antibiotičnimi kremami in azealično kislino v kremi, katere predpiše zdravnik.

Ob pojavu opisanih sprememb svetujem pregled pri dermatologu, ki bo svetoval in predpisal najustreznejši način zdravljenja glede na izraženost kožne bolezni.

Razširjene žilice lahko odstranimo le z nekaterimi vrstami laserjev. Laserske posege lahko opravlja le zdravnik. Nestrokovno opravljeni laserski posegi lahko puščajo trajne neželjene posledice, napr. brazgotinjenje. Trajno razširjenih drobnih žilic kapilar nikakor ni možno odstraniti s kremami in mazili, lahko jih napravijo le začasno manj vidne.

Potrebna je potrpežljivost pri zdravljenju,saj se izboljšanje običajno pokaže šele po 4-8 tednih.

V trdovratnih primerih bolnik prejme sistemske antibiotike v tabletah za nekaj tednov.

Gomoljast nos poskusimo najprej zdraviti z uživanjem retinoidov (derivatov vitamina A) več mesecev, v primeru neuspeha je možno zdravljenje pri plastičnem kirurgu.

Mateja Lisjak, dr. med. specialistka dermatovenerologije