Dermatološki laser – pot do lepote


Jasna Blaha, dr. med
., se je ob svoji splošni medicinski praksi uveljavila kot specialistka za delo s sodobnimi nekirurškimi, neablativnimi laserji. Laserska tehnologija postaja vedno pomembnejša za medicino na splošno, v zadnjem času pa tudi pomemben pripomoček pri estetskih in dermatoloških posegih  na koži.

Laserski studio medilase dermatologija

Laserji (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)  so naprave, ki  so bile že pred nekaj desetletji le tema za znanstveno-fantastične filme, del vesoljske tehnologije in opreme za vojaške namene. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa so znanja s področja laserske tehnike začeli usmerjati tudi v razvoj tehnologije v medicinske  namene. Najprej so se začele medicinske laserske naprave razvijati v oftalmologiji, pozneje pa tudi v dermatologiji in zobozdravstvu.

Laserska tehnologija  (ob številnih področjih uporabe) vedno bolj napreduje ravno v medicini. Laser zaradi številnih prednosti včasih lahko nadomesti sveder, skalpel in druge medicinske  pripomočke. Največ se uporablja v oftalmologiji, kirurgiji, zobozdravstvu in pri estetskih posegih na koži – zanje je tudi največ zanimanja. V ‘estetiki’ je vse več laserskih posegov odstranjevanja dlak. Za primerjavo: leta 2004 je bilo na svetu opravljenih trinajst milijonov tovrstnih posegov, v letu 2010 se pričakuje, da jih bo trideset milijonov. Sodobne naprave z več laserskimi izvori so nepogrešljive pri odstranjevanju in preprečevanju rasti dlak, pomlajevanju kože, zdravljenju aken, odstranjevanju tetovaž ter žilnih in pigmentnih nepravilnosti. Laser nas lahko reši številnih estetskih nevšečnosti,  postaja pa tudi vse bolj cenovno dostopen. O tem smo se pogovarjali z dr. Jasno Blaha, eno izmed najbolj znanih strokovnjakinj za uporabo laserjev v medicini pri nas.

Laser – prednost v preprostosti posega

Zakaj ste se v svoji zdravniški praksi splošne medicine, ki jo opravljate v zasebni ambulanti, navdušili še za Dermatološki laser ?

Po podiplomskem študiju medicine dela sem postala zdravnica zaposlenih v tovarni laserskih sistemov. Sprva so delali predvsem na področju vojaške tehnologije, nato so se zaradi različnih razlogov preusmerili na področje medicine. Seznanjali so me, kako napredujejo in mi predlagali, da bi se kot uporabnik pridružila tudi jaz. Takrat smo gledali na laser kot napravo iz znanstveno-fantastičnih in futurističnih filmov. Ko so predlagali, da bi uporabili lasersko tehnologijo na področju epilacije, sem pomislila, da to morda sploh ni slabo. Takrat sem začela bolj široko in sistematično spoznavati ter se izobraževati o dosežkih laserske tehnologije. Nato sem začela delati samostojno, v lastni ordinaciji. Najprej sem pritegnila k preizkusu laserja za odstranjevanje dlak svoje najbližje – mamo, teto, prijateljico. Tako sem dobivala občutek, kako lahko z laserjem resnično in brez škode pomagaš. Skozi odstranjevanje dlak sem spoznavala možnosti drugih aplikacij, in sicer predvsem to, da se izboljšuje koža, postaja lepša – tudi pri ženskah s problematično kožo in aknami.

Prišla sem do enakega spoznanja, kot je že dolgo veljalo na svetu – laser odpravlja težave z aknami,  stimulira reparativne procese v koži in tako upočasnuje staranje kože ter  zmanjša vidnost  kožnih gub. Koža postane tako čvrstejša in bolj gladka.

Kaj je pravzaprav dermatološki laser in kako je lahko bolj učinkovit?

Odvisno, kateri laser, ker poznamo veliko tipov, delijo pa se glede na svojo valovno dolžino. Različne valovne dolžine imajo različne vplive na različne strukture kože. Nimajo torej vsi laserji enakega učinka.

Pomembno je torej,  s katerim laserjem opravljamo posege na koži?

Tako je. Laser, ki ga sama uporabljam ima širše možnosti aplikacije, ker ima valovno dolžino, ki vpliva na več t. i. kromofor v koži.  Kromofore so snovi v koži, ki absorbirajo laserski žarek (kožni pigment melanin in krvni pigment hemoglobin ter molekule vode).

Kako laserski žarek  vzpodbuja procese obnove  kože?

Z  Nd Yag laserjem (XP MAX), ki ga uporabljam povzročimo drobne poškodbe (mikropoškodbe) v  dermisu in s tem stimuliramo reparativne procese v koži.  Ob tem se pospeši  mikrocirkulacija v koži,  poveča se  tvorba kolagena, elastina in medceličnine, katere pomemben sestavni del je hialuronska kislina,ki veže vodo in daje koži volumen. Krema ne more seči tako globoko v kožo kot laserski žarek. Lasesrki žarek je tako učinkovitejši pri pomlajevanju kože in glajenju gub.

Prednost laserskih posegov je, da  ne povzročajo resnejših stranskih učinkov, če so opravljeni strokovno in jih opravlja zdravnik.

Pri katerih indikacijah je omenjeni laser še posebej učinkovit in pogosto uporabljen ?

Zelo učinkovito je zdravljenje oz. odpravljanje prekomerne poraščenosti iz različnih vzrokov, napr. žensk različnih starosti, ki so zaradi določenih bolezni ali hormonskih nepravilnosti poraščene  po moškem  tipu poraščenosti. To pomeni, da so  bolj poraščene tudi po bradi, nad zgornjo ustnico, prsnem predelu in  trebuhu. Poseg je praktično neboleč.

Je lasersko odstranjevanje dlak danes vedno večji trend?

Menim, da nas najprej poiščejo tisti, ki imajo dejansko težave; ljudje, kjer je povečana poraščenost dejansko moteča. Nato pridejo tudi takšni, ki vidijo v laserju možnost, da lahko prenehajo  z voskanjem, saj čutijo pri tem bolečine. Prenehati hočejo tudi z britjem, puljenjem ipd. Lasersko odstranjevanje dlak je  namreč trajnejše in dolgoročno tudi cenovno ugodnejše.

Kako  je z laserskim pomlajevanjem kože?

Za lasersko pomlajevanje kože  se ženske v glavnem odločajo v poznejših letih. To so predvsem ženske po petintridesetem letu. Priporočljivo je, da z laserskimi posegi  pričnejo čimprej  in tako dlje ohranijo mladostnejši videz.

Po  40. letu je namreč potrebno opraviti več posegov,  da dosežemo  vidnejši  učinek. Lahko se opravi  štiri do pet posegov  letno. Končni učinek je odvisnen tudi od genetskih zasnov in kožnega tipa posameznika. Za ženske po petdesetem letu   je optimalno, da se za posege odločijo večkrat letno. Priporočam jih trikrat spomladi in jeseni. Tako namreč čez  vse leto poskrbijo zase.

Ali je lasersko pomlajevanje najustreznejše?

Tako je, ker dejansko ne vnašamo tujkov v telo in ne dodajamo ničesar, tako da je ta način pomlajevanja kože  priporočljiv tudi za ženske, ki so preobčutljive ali alergične na kozmetične preparate. Vendar moramo vedeti, da vedno govorimo o različnih laserskih sistemih in za prave učinke je potreben pravi sistem. Najbolj pa je  seveda pomembna strokovnost.

So ženske premalo seznanjene z možnostjo laserja in ga zato premalo uporabljajo?

Deloma gre za nezadostno poznavanje možnosti, ki jih ponujajo sodobni laserji in samih stroškov posegov. Mnoge mlade ženske tega finančno ne zmorejo, saj si je treba pri teh letih ustvariti družino, kupiti stanovanje ipd. Postopek laserske tehnologije pa je – že zaradi nakupa stroja – drag. Vendar se cene znižujejo, ne ostajajo enake.

Je prihodnost laserja v medicini zagotovljena?

Popolnoma. Laser je prihodnost medicine.  Ves čas se raziskujejo nove možnosti uporabe laserjev pri zdravljenju različnih kožnih in drugih   bolezni in odpravljanju različnih nepravilnosti. Zelo uspešno napr. se uporabljajo pri zdravljenju žilnih bolezni. Na  področju estetike napr. se bo izpopolnila še lipoliza z laserji (odstranjevanje celulita s segrevanjem in srkanjem).

Celulita oz. t.i. pomarančaste kože ne smemo enačiti s celulitisom, ki predstavlja okužbo kože in podkožja.

Z ablativni laserji lahko odstranjujemo tudi nekatere kožne tumorje oz. kožne izrastke.ž

Zaradi nebolečih in hitrih posegov se vedno bolj uporabljajo dentalni laserji v otroškem zobozdravstvu. To je le del prihodnosti uporabe laserjev.

So pri nas laserske storitve enako kakovostne kot v Italiji, ZDA?

Za svoj laser lahko rečem, da je enako kakovosten, sicer manjši, je pa zato veliko cenejši za stranke. V tujini imajo nove, izpopolnjene laserske sisteme, za katere še nimajo stoodstotnih dokazov, ki bi lahko govorili v prid njihovi popolni zanesljivosti. Na to bo treba počakati še nekaj let. Sama uporabljam varno, preizkušeno in zanesljivo tehniko.

Torej je vaš laser zanesljiv?

Je eden izmed najbolj preizkušenih laserjev na svetu, ima dokazljive učinke, ki jih tudi demonstriramo na različnih konferencah.

Laserje ločimo na ablativne in neablativne. Ablativni laserji režejo in odstranjujejo površino tkiva, neablativni pa prodirajo v globino.

Sama večinoma uporabljam neablativni laser, saj je ablativni že bolj kirurški. Danes s kirurškim laserjem skrajšujemo čas posega in   celjenje po posegu, saj je moral nekoč kirurg izrezati to,  kar danes laser dobesedno ‘zradira’.

Laserji  se uspešno uporabljajo tudi za zmanjšanje vidnosti različnih brazgotin in strij.

Ponovno bi želela poudariti, da laserjev ne smemo enačiti z IPL napravami, ki se jih pogosto uporablja v kozmetičnih salonih. Možnosti  trajnih poškodb  kože z IPL napravami so  večje ob precej manjši učikovitosti samih posegov.

Kako lahko pomagate nekomu, ki ima težave z aknami?

Za  zdravljenje aknaste kože uporabljamo prej opisano neablativno metodo. Aknasto kožo zdravimo tako, da zmanjšujemo delovanje lojnic in s tem  tvorbo novih aken ter delujemo hkrati protivnetno (uničujemo mikrobe ) in s tem zdravimo že obstoječe. Usmerjen žarek svetlobne prodre v globino kože in s tem  tudi spodbuja reparativne procese  in zdravljenje brazgotin. Mladostniki so lahko zelo prizadeti zaradi mozoljev na koži, zato je zelo pomembno, da zdravljenje ni dolgotrajno, temveč hitro in učinkovito.

Kakšne so cene pri vas in po svetu?

Cene v moji ambulanti so primerljive s cenami v drugih ambulantah, smo pa cenejši od enako kakovostnih storitev v drugih evropskih državah. Vendar cena sama po sebi ne pove veliko, predvsem je odvisna od kakovosti tehnologije in strokovnosti osebe, ki dela z laserjem. Ravno strokovnost je najbolj pomembna.

Kaj delo z laserjem pomeni vam?

Ob splošni medicini, ki je moja osnovna dejavnost in se ji najraje posvečam, se – namesto s kakšnim drugim konjičkom – ukvarjam z laserji. Najbolj sem vesela, ko dekleta in ženske po zdravljenju z laserjem povedo, kako zadovoljne so z epilacijo ali pa z novim stanjem kože. To me zelo razveseli in izpolnjuje, saj s tem ne le pomagam njim, ampak tudi sama dosežem strokovni rezultat.