Dermatološki laser – pomembna dejstva


Preden se odločite za lepotni poseg z uporabo laserske tehnologije, se morate dobro pozanimati o strokovni usposobljenosti izvajalca in tipu laserja, ki je za vas najprimernejši.

V zadnjem času je laserska tehnologija postala pomemben pripomoček za odstranjevanje estetskih in dermatoloških sprememb na koži. Dermatološki laser delimo na ablativne, ki režejo ali odstranjujejo nekaj z naše kože, in neablativne, ki delujejo na površini kože in delno prodirajo v globino. “Za odstranjevanje dlačic, žilic in aken uporabljamo dermatološi laser “ razloži Jasna Blaha, dr. med., ki se je ob svoji splošni medicinski praksi uveljavila kot specialistka za delo s sodobnimi nekirurškimi, neablativnimi laserji.

Na prvem mestu sta varnost in strokovnost

Preden se odločimo za laserski poseg odstranjevanja dlačic, žilic in aken se moramo dobro pozanimati h komu se odpravimo, saj gre za visoko tehnološki poseg, zato mora imeti izvajalec za uporabo določenega laserja dokazilo o strokovni usposobljenosti. “Pomembno je dobro poznavanje laserske tehnologije, prav tako se mora izvajalec oziroma zdravnik zavedati vseh posledic, ki jih žarek lahko pusti na telesu. Nepravilno ravnanje je lahko za pacienta kot tudi za zdravnika pri laserskem postopku nevarno, zato mora biti varnost na prvem mestu. Za izvajanje laserskih postopkov je pri nas dovolj medicinska izobrazba in znanje, ki ga izvajalec ob nakupu laserja dobi od drugih zdravnikov. Nikakor ne od prodajalca,” pravi dr. Blaha, ki ugotavlja pomanjkljivosti v zakonodaji glede uporabe visoke tehnologije v kozmetičnih salonih, saj država ni natančno opredelila, kdo se s čim lahko ukvarja.

“Kozmetiki naj bi se ukvarjali z nego zunanje površine kože. Danes kozmetičarke uporabljajo sofisticirane naprave, ki zahtevajo določeno strokovno znanje. Če se ženska na primer odloči za postopek odstranjevanja celulita se mora dobro zavedati vseh učinkov posega, saj lahko prevelik pritisk na maščobno tkivo povzroči vdor maščobe v ožilje, kar lahko pripelje do različnih maščobnih oblik embolije,” opozarja dr. Blaha in svetuje, da naj v primeru, ko nekdo pri svojem delu uporablja lasersko tehnologijo, a s tega področja nima ustreznega znanja, zagotovi vsaj prisotnost zdravnika, ki bo v primeru zapletov vedel, kaj storiti.

Za koga je oziroma ni primeren laserski poseg

Na laserski poseg ne smejo iti ljudje, ki so jemali ali še vedno jemljejo zdravila, ki so visoko fotosenzitivna, saj je v tem primeru tudi sicer nenevarni laserski žarek zaradi večje absorpcije svetlobe za kožo nevaren in lahko povzroči opekline. Posebej pozorni moramo biti na zdravila, ki jih pri dermatologu dobimo za zdravljenje aken (na primer Roakutan), saj se učinek zdravil lahko celo eno leto po prenehanju jemanja ob uporabi laserja posredno povzroči opeklinske reakcije.

Ženskam v času nosečnosti dr. Blaha ne priporoča laserskega posega na ožilju, sicer pa se lahko, v kolikor se dobro počutite, brez problema odločite za odstranjevanje dlak, znamenj, bradavic, saj laserska svetloba ne prodira v kožo dlje kot 0,7 – 0,9 milimetra, kar pomeni, da v nobenem primeru ne more škodovati plodu.

Obstajajo posamezniki, ki so zelo občutljivi na svetlobo in toploto, zato pri njih ob uporabi laserja obstaja tudi možnost takojšnje ali zapoznele alergične reakcije. V tem primeru je potreben posvet pri strokovnjaku, ki je izvedel laserski poseg in ki mu bo lahko dal natančna navodila za zdravljenje.

Kdaj je laserski poseg (ne)učinkovit

Svetovno znani dermatolog James E. Fitzpatrick ločuje med šestimi rasnimi tipi, ki se med seboj ločijo po barvi kože in barvi dlake Laserji ne delujejo pri vseh ljudeh enako, zato so redki laserski sistemi, ki se lahko uporabljajo in učinkujejo tako pri svetlopoltih kot pri temnopoltih ljudeh. V slednjem primeru gre za neodimske laserje, katerih energija se razlikuje od tiste, ki jo uporabljamo izključno pri belopoltih ljudeh. “Največji problem odstranjevanja dlak se pojavlja pri zelo belopoltih ljudeh z zelo svetlo ali rdečo dlako, saj ne pride do močnega efekta privlačnosti med svetlobo in dlako,” razkriva dr. Blaha, ki pravi, da je v tovrstnih primerih potrebnih več tretmajev, a je rezultat v vsakem primeru slabši. Odstranjevanje je najbolj učinkovito v primeru, da imate belo polt in črno dlako.

Če ste zdravi, se z laserskim postopkom dlak znebite za vedno, v primeru bolezni in drugačne hormonske slike, kjer na primer prevladujejo androgeni hormoni, pa se lahko sicer še vedno odstrani relativno visok odstotek dlak, nikoli pa (zaradi spremelnjene hormonske slike) v celoti. Seveda je potrebno laserski postopek odstranjevanja dlak ponoviti približno od šest do desetkrat, saj dokončno dlake lahko odstranimo samo takrat, ko preidejo v visoko anageno fazo, ki se po različnih delih telesa različno pojavlja in je na določenih delih telesa v času odstranjevanja lahko le od 5 do 10 odstotna. Od predela telesa je tudi odvisno, koliko časa mora miniti med enim in drugim tretmajem.

 Bolečina je rahlo prisotna

 Dr. Blaha opozarja, da je pri laserskem posegu vseskozi prisotna bolečina, ki je poleg občutljivost posameznika odvisna od mesta, ki ga lasersko obdelamo, od trenutnega počutja in nenazadnje tudi od ozračja. Še posebej občutljivim tako svetuje, naj pred posegom vzamejo kakšen blagi analgetik. Ko se odpravimo na laserski poseg moramo poskrbeti tudi, da je koža čista, v primeru odstranjevanja dlak je lahko dan ali dva pobrita, vsekakor pa dlake ne smejo biti populjene najmanj štiri tedne pred prihodom.

Nekateri laserski sistemi predpisujejo tudi, da se pred posegom ne smete sončiti, zato so dobro pozanimajte o vrsti laserja. Po posegu, razen tega, da kožo namažemo s hidratantnim mazilom, dr. Blaha svetuje tudi izogibanje soncu in še posebej izredno nevarnim žarkom solarija, kar pa niti ni nujno povezano z uporabo laserja. Pri odstranjevanju dlak z neodimskim laserskim sistemom odločitev za laserski poseg ni pogojena z letnim časom, kar pa ne velja na primer za rubijev laser, zato na tem mestu še enkrat poudarimo, da se pred odločitvijo za laserski poseg dobro posvetujte o tipu laserja in strokovni usposobljenosti izvajalca.