Bradavice in možnosti zdravljenja

Navadne bradavice (veruke,verrucae) je potrebno razlikovati od navidezno podobnih sprememb na koži, napr.različnih kožnih tumorjev. Bradavice so vizualno moteče in lahk zelo boleče, še posebej če se nahajajo v obnohtju in na podplatih.So pogosta težava rekreativnih in profesionalnih športnikov.Predvsem bradavice locirane na podplatih lahk zelo ovirajo gibanje zaradi hujše bolečine pri hoji in teku, pa tudi plezanju.

Nastanek kožnih bradavic povzroči okužba z humanim papiloma virusom (HPV), najpogosteje z fenotipom HPV1, HPV 2 in HPV 4 Okužimo se lahko ob neposrednem stiku z okuženo osebo ali posredno (napr. v bazenih,savnah, telovadnicah), lahko pa prenašamo okužbo tudi s praskanje z enega dela telesa na drugega.

Lahko se pojavijo v katerikoli starosti, najpogosteje se pojavljajo pri otrocih, predvsem med 2. in 12. letom starosti s prevalenco okoli 10%. Pri imunokompromitiranih ljudeh,ki prejemajo imunosupresivno terapijo zaradi zdravljenja raka ali avtoimunih bolezni in pri bolnikih z AIDSom lahko povzročajo resne komplikacije in zavzamejo veliko površino kože in sluznic.

Po obliki ločimo:

Navadne bradavice, ki se kažejo kot manjše poroženele vzbrsti, barve kože ali nekoliko temnejše barve. Ponavadi niso večje od 1cm premera in se najpogosteje pojavljajo po dlaneh in hrbtišču rok,lahko pa tudi drugje. Zelo značilne so drobne pikčaste krvavitve v bradavici. Okoli primarne bradavice so pogosto manjše satelitske bradavice, kot posledica lokalne inokulacije. Kot že rečeno, so lahko zelo boleče,če so locirane v obnohtju ali na podplatu.

T. i. planae verrucae oz. ploščate bradavice mladostnikov: so ploščate, rjavkaste vzbrsti,ki se pojavijo najpogosteje na obrazu in hrbtišču rok, in so lahko zelo številne. Plantarne veruke oz. bradavice na podplatih: se pojavijo na mestu največjega pritiska in so lahko zelo boleče, tako da lahko zelo motijo pri vsakodnevni hoji in športnih aktivnostih. So tudi precej trdovratne za zdravljenje, ki je pogosto precej dolgotrajno. Prizadete osebe zaradi dolgotrajnosti zdravljenje neredko opustijo,ker mislijo, da izbrano zdravljenje ni uspešno Potrebno je lahko večje število obiskov pri zdravniku v razmiku na 2-4 tedne. Nitkaste oz. filiformne bradavice so kot nitkaste vzbrsti, ki se pojavijo predvsem na obrazu in sicer vekah,ustnicah in nosu. Najpogosteje jih vidimo pri otrocih, redkeje pri odraslih.

Kot že omenjeno je zdravljenje kožnih bradavic neredko dolgotrajno. Mnoge prizadete osebe obupajo tik pred koncem,ker je zdravljenje zaradi svoje dolgotrajnosti lahko zelo duhamorno in zahteva določeno stopnjo vztrajnosti. Danes se za zdravljenje bradavic uporablja zamrzovanje okuženih celic s tekočim dušikom. Le-ta ima nekoliko več kot -200 stopinj celzija in enostavno povzroči omrzlino okuženih celic, ki nato odpadejo. Uspešno je tudi zdravljenje z laserji. Laserske posege lahko opravlja le zdravnik. Možno je tudi zdravljenje s t.i. keratolitiki, ki zmehčajo in oluščijo poroženelo plast, napr. salilcilno kislino,sečnino in mlečno kislino, vendar je neredko le delno uspešno..

V trdovratnejših primerih je uspešno zdravljenje z lokalnim citostatikom 5 fluorouracilom v kombinaciji z keratolitiki,ki se dobi v lekarnah držav EU na recept,ne pa trenutno še v Sloveniji. Virusne bradavice,povzročene z okužbo HPV se lahko zamenja z nekaterimi drugimi kožnimi spremembami. Pogoste so zamenjave virusnih bradavic s t.i. seboroičnimi keratozami. Seborojične keratoze so najpogostejše benigne spremembe na koži obraza, trupa in lasišča Pojavljajo se pri starejših odraslih,včasih že nad 30. let starosti in so lahko barve kože ali rjavo-črnikasto obarvane, s hrapavo in nekoliko luščečo površino. Neredko srbijo. Podobne so lahko tudi malignemu melanomu. Običajno jih zdravimo z zmrzovanjem, radiofrekvenco ali laserji. Imenujemo jih lahko tudi senilne veruke ali senilne keratoze. Pozorni moramo biti,ker se navadne, virusno povzročene kožne bradavice lahko vizuelno zamenjajo za nepigmentirani (t.i. amelanotični ) maligni melanom. Naj omenim še moluska,ki so prav tako posledica virusne okužbe z virusom molluscum contagiosum. Gre za rumenkaste ali rožnate vzbrsti na sredini nekoliko vgreznjenimi ,ki se prenašajo z neposrednim stikom(pogosto spolnim) ali prek predmetov. Neredko jih vidimo pri otrocih,na obrazu ali drugje po telesu. Zadošča zdravljenje s tekočim dušikom ali razpraskanje z iglo ali ostro žličkov lokalni anesteziji . Če povzamem navedeno, je smiselno v primeru pojava bradavic na katerem koli delu telesa obiskati zdravnika,ki bo svetoval najustrejše zdravljenje,vsaka okužena oseba s HPV posebej pa je odgovorna upoštevati zdravnikova navodila in preprečiti nadaljnje širjenje okužbe na druge osebe in tudi na druge dele svojega telesa z upoštevanjem predpisanega zdravljenja in principi optimalne osebne higiene.

Mateja Lisjak,dr.med, specialistka dermatovenerologije