Zdravljenje bolezni otroške kože – Plenični izpuščaj

Zdravljenje bolezni otroške kože in svetovanje o negi nežne otroške kože

Plenični izpuščaj,atopični dermatitis, moluska,bradavice …

Plenični izpuščaj

Malčkom v plenicah in njihovim mamicam  včasih zelo dolgo povzroča težave trdovratno vnetje kože pod plenicami,ki lahko peče ,srbi ali je celo  pokrita z mehurčki, erodirana in obilno rosi. V vročih dneh se težave lahko precej stopnjujejo in krajšajo spanec malčkom in njihovim staršem.

S  pojavom plenic za enkratno uporabo  je število prizadetih malčkov sicer upadlo, še posebej z razvojem materialov,ki močneje vpijajo vlago,vendar ostaja še precej otrok,ki imajo težave zelo dolgo. Vzrokov za nastanek pleničnega  izpuščaja je precej,zato je zelo pomemben natančen pregled otroka in temeljit pogovor z mamo. Tudi zdravljenje mora biti zelo natančno,postopno in  prilagojeno vsakemu posameznemu malčku. Univerzalnega zdravila za vse podobne primere namreč ni. Je pa zelo pomembna tudi ustrezna,skrbna in redna nega celotne nežne kože,ne samo kože pod plenicami.  Plenični izpuščaj je lahko samostojno obolenje ali sestavni del katere druge kožne ali presnovne bolezni. Vzrokov za nastanek pleničnega izpuščaja je torej več: draženje z izločki, glivične in bakterijske okužbe ali pa se pojavlja v okviru različnih kožnih bolezni ( napr. seborojičnega dermatitisa ali luskavice)

Zdravljenje pleničnega izpuščaja

V primeru,da so težave le posledica zunanjega draženja, v akutni fazi,ko je ritka zelo vneta in rosi,apliciramo indiferentne obkladke z fiziološko razstopino. Nato lahko kožo nekajkrat namažemo z nizkopotentnimi kortikosteroidnimi kremami. Čez noč pa zaščitimo kožo z mehko cinkovo pasto,ker cink še dodatno zmanjšuje vnetje. V primeru okužb zdravimo z protimikrobnimi zdravili.

plenični izpuščaji

 

 

 

 

 

plenični izpuščaj

 

Moluska

Povzroča jih virus Molluscum contagiosumMoluska  se najpogosteje  pojavijo pri otrocih med 3. in 10. letom starosti.  Prenašajo se z neposrednim dotikom in praskanjem. Kažejo se v obliki rožnatih ali voščenih bunčic, ki so centralno nekoliko ugreznjene, najpogosteje na obrazu, v pazduhah in dimljah. Pri otrocih z atopičnim dermatitisom in imunsko oslabljenih otrocih so lahko zelo razširjene in zelo številčne.

 

moluska

 

 

 

 

 

 

 

 


moluska

 

Možna je spontana ozdravitev  znotraj nekaj tednov oz.mesecev, če je otrok sicer zdrav.

Moluske najpogosteje odstranjujemo s posebno ostro žličko  po predhodnem nanosu lokalnega anestetika v kremi ali z blagim pomrzovanjem.

Lahko zdravimo tudi z raztopino 5% kalijevega hidroksida, ki povzroči razkroj okuženih celic in stimulira imunski odziv. Uporablja se  lahko  do  vnetnega odziva kože  oz. najdlje 14 dni.

 

 

 

Trackback from your site.

O NAS

Smo dermatološki center z 18 let izkušnjami, nešteto zadovoljnimi strankami in vrhunskim zdravniškim osebjem. Vabimo vas, da se oglasite pri nas in se naročite za podroben pregled.

KONTAKT

Tbilisijska 59, 1000 Ljubljana

031 701 774

info@medilase.si

www.medilase.si

DELOVNI ČAS

ponedeljek
9:00 - 12:00

torek, četrtek in petek
13:00 - 20:00

DERMATOLOGIJA ob sredah - ostale dni po naročanju