Vplivi prevelike količine sončnih žarkov in ustrezna  UV zaščita

Vplivi prevelike količine sončnih žarkov in ustrezna UV zaščita

Vplivi prevelike količine sončnih žarkov in ustrezna  UV zaščita

Sončni žarki nas že prijetno grejejo ter spodbudno vplivajo na naše razpoloženje in tvorbo vitamina D v koži. Za zadostno sintezo vitamina D zadošča že kratkotrajno izpostavljanje sončnim žarkom  v trajanju 15 minut odkrite kože rok in obraza dnevno.

Preveliko izpostavljanje sončnim žarkom ( fotobiološke vplive ima predvsem UV spekter sončne svetlobe) poleg povečanega tveganja za nastanek kožnega raka, opeklin in hitrejšega staranja kože povzroča tudi številne preobčutljivostne(  alergične reakcije) kože, med katerimi je najpogostejša t. i. polimorfna fotodermatoza, katero osebe najpogosteje opisujejo kot alergijo na sonce.

alergija na sonce

 

 

 

polimorfna fotodermatoza

Polimorfna fotodermatoza  se kaže kot precej srbeč izpuščaj, ki se pojavi v nekaj urah ali dnevih na koži, ki je bila izpostavljena sončnim žarkom in marsikomu pokvari dopust ali počitnice. Lahko sicer spontano izzveni v nekaj dneh, neredko pa je potrebno zdravljenje. Zdravimo s sistemskimi antihistaminiki v tabletah  in kortikosteroidnimi kremami. Antihstaminiki v gelih in kremah, ki so v prosti prodaji se odsvetujejo, ker lahko povzročajo fotalergične reakcije.

Verjetnost za nastanek polimorfne fotodermatoze zmanjšamo s postopnim izpostavljanjem sončnim žarkom spomladi in uporabo ustreznih UV zaščitnih krem, ki so namenjene občutljivi, k alergijam nagnjeni koži in vsebujejo pretežno fizikalne filtre.

Potrebno se je zadrževati v senci med 10. in 16. uro, ko je kot sončnih žarkov največji. Svetuje se uporaba pokrival in oblačil, ki pokrivajo večji del kože. V trgovinah so že na voljo tkanine, ki imajo označeno stopnjo UV zaščite.

V primeru nastanka sončnih opeklin se umaknemo v senco, na kožo apliciramo hladne obkladke in hladilne gele in losjone, pijemo dovolj vode, v težjih primerih je potreben obisk zdravnika.

sončna opeklina

 

 

 

 

 

 

sončna opeklina

 

Sončnim žarkom smo izpostavljeni med vsemi aktivnostmi na prostem, odboj od beli površin in vode je lahko tudi do 80%. UVB žarki prehajajo skozi vodo, UVA žarki tudi skozi steklo.

Ustrezna UV zaščitna sredstva morajo biti širokospektralna in morajo vsebovati zaščito za UVB žarke ( oznaka SPF) in UVA žarke( oznakaPFA) v razmerju 3:1, tako da se svetujejo zaščitne kreme s faktorjem SPF 30 ali več, osebe s svetlo poltjo naj uporabljajo visoko zaščito SPF 50 ali 50plus. Vsebujejo lahko fizikalne filtre, ki UV žarke odbijejo in/ali kemične filtre, ki UV žarke absorbirajo in pretvorijo v toploto. Zaščitna sredstva morajo imeti tudi ustrezno podlago glede na tip kože in poraščenost kože. Lahko so v obliki losjonov, gelov, krem ali sprejev.

Potrebno je tudi poskrbeti za ustrezna zaščitna očala.

staranje kože

 

 

 

 

 

aktinično staranje kože

Posebno občutljiva je koža majhnih otrok. Otrok, ki se še ne gibljejo samostojno nikakor ne izpostavljamo sončnim žarkom.

Majjhni otroci so lahko opečeni tudi po lasišču, dlaneh in podplatih.

otroci zascita

 

 

 

 

 

 

Ob stiku s travami in nekaterimi rastlinami ter ob uživanju nekaterih zdravil in sočasnem izpostavljanju sončnim žarkom se lahko razvije t.i. fotoksični  in fotoalergični dermatitis s pordelo vneto kožo in mehurji

. fotoksični dermatitis po stiku s travo

V primeru uživanja zdravil, se je potrebno posvetovati z zdravnikom pred odhodom na dopust.

Pozorni moramo biti tudi na vsako spreminjanje melanocitnih znamenj ter pojav novonastalih znamenj, ki se hitro spreminjajo ter ob morebitnih suspektnih spremembah je potreben takojšen pregled pri zdravniku. Sumljiva je tudi vsaka ranica, ki se nikakor ne zaceli.

Maligni melanom

. Maligni melanom

O NAS

Smo dermatološki center z 18 let izkušnjami, nešteto zadovoljnimi strankami in vrhunskim zdravniškim osebjem. Vabimo vas, da se oglasite pri nas in se naročite za podroben pregled.

KONTAKT

Tbilisijska 59, 1000 Ljubljana

031 701 774

info@medilase.si

www.medilase.si

DELOVNI ČAS

ponedeljek
9:00 - 12:00

torek, četrtek in petek
13:00 - 20:00

DERMATOLOGIJA ob sredah - ostale dni po naročanju