KAJ JE PECLJATI FIBROM ?

Pecljat fibrom

Mateja Lisjak dr. med. dermatologspecialistka dermatovenerologije

Pecljati fibrom imenujemo tudi  mehki fibromi ali akrohordoni.  Najpogosteje se pojavijo  na obrazu, vekah, po  vratu, v pazduhah, dimljah, lahko pa kjerkoli po koži. Običajno so veliki nekaj mm, če se pojavijo po koži trupa  do 1-2 cm. Incidenca  pojavljanja mehkih fibromov s starostjo narašča. Pogostejši so pri osebah s povečano telesno težo in pri sladkornih bolnikih.

Lahko so barve okolišnje kože ali temneje pigmentirani. Sestavljeni so iz vezivnega tkiva in drobnih žilic. So benigne narave,predstavljajo estetsko nevšečnost, še posebej če jih je veliko. Zaradi drgnjenja se lahko vnamejo in zakrvavijo. V tem primeru postanejo pordeli, boleči ali pokriti s temno krastico.

Zaenkrat ni na voljo učinkovitega zdravila za samozdravljenje pecljatih fibromov. Najučinkoviteje Pecljati fibrom  odstranimo z elektrokoagulacijo, radiofrekvenčno  zanko in nekaterimi vrstami laserjev. Lahko se jih tudi pomrzne s tekočim dušikom. Anestezija ni potrebna, poseg je minimalno boleč. V primeru, da so obsežnejši z debelejšo centralno žilo se jih lahko izreže kirurško. Omenjene posege opravljajo dermatologi ambulantno. Po posegu je potrebno nekaj dni skrbneje negovati  kožo, kjer so bili odstranjeni  pecljati fibromi.  Ker pecljatih fibromov iz medicinskih razlogov ni potrebno odstranjevati, je zaenkrat njihovo odstranjevanje le samoplačniško.

Včasih so pecljatim fibromom podobne t.i. seborojične keratoze oz. starostne bradavice. Pojavljati se lahko začnejo že po 30. letu starosti,lahko so barve okolišnje kože ali rjavo pigmentirane.  Odstrani se jih s pomrzovanjem s tekočim dušikom, ablativnimi laserji ali radiofrekvenčno zanko.

Pecljatim fibromom so lahko podobni tudi melanocitni nevusi oz. materina znamenja. Iz medicinskih razlogov jih ni potrebno odstranjevati, je pa potrebno skrbno samoopazovanje in  ob  kakršnikoli spremembi v barvi in obliki  je potrebno obiskati zdravnika, ki bo izključil maligno spremembo.

Opisane kožne spremembe so lahko navidezno podobne tudi  malignim kožnim tumorjem kot je napr. amelanotični maligni melanom ali bazalnocelični rak kože.

Svetuje se, da  se ob pojavu pecljatih sprememb obišče dermatologa, ki bo natančno opredelil naravo kožnih izrastkov in izključil morebitne suspektne spremembe  z metodo dermoskopije ter  jih tudi odstranil z najučinkovitejšo metodo.  Preden se odstranijo kakršnekoli  spremembe na koži  z različnimi destruktivnimi metodami , je vedno potrebno natančno opredeliti vrsto in naravo spremembe, da  se izključijo resnejše oblike kožnih tumorjev.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trackback from your site.

O NAS

Smo dermatološki center z 18 let izkušnjami, nešteto zadovoljnimi strankami in vrhunskim zdravniškim osebjem. Vabimo vas, da se oglasite pri nas in se naročite za podroben pregled.

KONTAKT

Tbilisijska 59, 1000 Ljubljana

031 701 774

info@medilase.si

www.medilase.si

DELOVNI ČAS

ponedeljek
9:00 - 12:00

torek, četrtek in petek
13:00 - 20:00

DERMATOLOGIJA ob sredah - ostale dni po naročanju