Kaj je rdečica ali rozaceja ? Kaj jo povzroči in kako jo zdravimo  

Rdečica ali rozaceja 

 

Rozaceja ali rdečica predstavlja kronično kožno bolezen, ki prizadane kožo obraza .

Rozacea je predvsem kožna težava žensk v zrelih letih letih, kožne težave se   lahko  pojavijo šele v menopavzi ali že pred 30 letom starosti. Moški imajo sicer redkeje težave z rozacejo, vendar pri moških potekajo kožne spremembe  v hujši obliki.

Nastane predvsem pri psihično občutljivejših osebah, ki so nagnjene k zardevanju in pri osebah s svetlejšo poltjo. Neredko je prizadetih več oseb  v družini ( napr. mama in hči)

Rozaceo lahko povzročijo tudi  hormonske kortikosteroidne kreme, ki se mažejo po obrazu dalj časa zaradi drugih težav.

Prvi znaki rozaceje so, da ob višjih temperaturah ali psihičnem stresu oseba zardi v obraz,lahko se pojavijo  rdeče lise tudi po vratu in prsnem košu. V tej fazi  pordelost obraza ni trajna in običajno izzveni najkasneje v nekaj urah.

rozacea medilase rdečica zdravljenje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S časom postanejo žilice na obrazu trajno razširjene. Pridruži se vnetje in  pojavijo se tudi drobne rožnato-rdeče bunčice in gnojni mozoljčki. V hujših oblikah se lahko  pojavijo po obrazu tudi  boleči  modrikasti vozliči. Bolezen ni nevarna ,niti ne povzroča hujšega srbenja,je pa zelo estetsko moteča.

V težjih primerih se namnoži vezivno tkivo in lojnice v koži in nastanejo gomoljaste strukture, t.i. fime.    Najbolj poznan je gomoljast nos oz .t.i. rinofima. Pogostejši je pri starejših moških, redkejši pri ženskah.

Bolniki so  neredko po nedolžnem obtoženi alkoholizma.

Rozaceja lahko prizadane tudi oči, ki so pordele in otekle.

Bolniki sami si lahko pomagajo tako, da se izogibajo  vsem dejavnikom, ki širijo žile. Odsvetovano je uživanje alkohola, vročih pijač in juh  ter  močno začinjene hrane.  Odsvetovano je obiskovanje savn in zadrževanje v bazenih z vročo vodo. Ob zadrževanju na prostem je potrebno kožo ustrezno zaščititi pred  sončnimi žarki  s klobuki  in zašćitnimi kremami.

Pred mrazom in vetrom kožo zaščitimo s šali, rutami in kapami.

Obraz naj se umiva  z mlačno ali hladno vodo. Odsvetuje se drgnjenje z različnimi gobicami in brisačami, kožo samo rahlo osušimo. Svetuje se uporaba blagih čistilnih sredstev.  Odsvetuje se uporaba pilingov.

Osebno svetujem svojim pacientom uporabo negovalne kozmetike, ki je namenjena občutljivi koži, nagnjeni k rdečici in je na voljo v lekarnah. V lekarnah so na voljo prekrivne kreme, ki  vsebujejo zelene pigmente, ki rdečico nevtralizirajo. Zelena in rdeča barva v kombinaciji  namreč povzročata rjavkasto barvo.

Potrebna je tudi previdnost pri uporabi različnih naravnih pripravkov in krem, saj lahko vsebujejo dražeče snovi. Izogibati se je potrebno kozmetiki, ki vsebuje alkohol, aceton ali mentol.

Nikakor ne uporabljamo hormonskih kortikosteroidnih krem, ki prehodno mogoče za kratek čas zmanjšajo vnetje, dolgoročno pa kožne težave poslabšajo in vzdržujejo!

Kožno vnetje pomirimo  z antibiotičnimi kremami in azealično kislino v kremi, katere predpiše zdravnik.

Ob pojavu opisanih sprememb svetujem pregled pri dermatologu, ki bo svetoval in predpisal  najustreznejši način zdravljenja glede na izraženost kožne bolezni.

Razširjene žilice lahko odstranimo le z nekaterimi vrstami  laserjev. Laserske posege lahko opravlja  le zdravnik. Nestrokovno opravljeni laserski posegi lahko puščajo trajne neželjene posledice, napr. brazgotinjenje. Trajno razširjenih drobnih žilic kapilar nikakor  ni možno odstraniti s kremami in mazili, lahko jih napravijo le začasno manj vidne.

Potrebna je potrpežljivost pri zdravljenju,saj se izboljšanje običajno pokaže šele po 4-8 tednih.

V trdovratnih primerih bolnik prejme sistemske antibiotike v tabletah za nekaj tednov.

Gomoljast nos poskusimo najprej zdraviti z uživanjem retinoidov (derivatov vitamina A) več mesecev, v primeru neuspeha je možno zdravljenje pri plastičnem kirurgu.

 

Mateja Lisjak, dr. med. specialistka dermatovenerologije

Vplivi prevelike količine sončnih žarkov in ustrezna  UV zaščita

Vplivi prevelike količine sončnih žarkov in ustrezna UV zaščita

Vplivi prevelike količine sončnih žarkov in ustrezna  UV zaščita

Sončni žarki nas že prijetno grejejo ter spodbudno vplivajo na naše razpoloženje in tvorbo vitamina D v koži. Za zadostno sintezo vitamina D zadošča že kratkotrajno izpostavljanje sončnim žarkom  v trajanju 15 minut odkrite kože rok in obraza dnevno.

Preveliko izpostavljanje sončnim žarkom ( fotobiološke vplive ima predvsem UV spekter sončne svetlobe) poleg povečanega tveganja za nastanek kožnega raka, opeklin in hitrejšega staranja kože povzroča tudi številne preobčutljivostne(  alergične reakcije) kože, med katerimi je najpogostejša t. i. polimorfna fotodermatoza, katero osebe najpogosteje opisujejo kot alergijo na sonce.

alergija na sonce

 

 

 

polimorfna fotodermatoza

Polimorfna fotodermatoza  se kaže kot precej srbeč izpuščaj, ki se pojavi v nekaj urah ali dnevih na koži, ki je bila izpostavljena sončnim žarkom in marsikomu pokvari dopust ali počitnice. Lahko sicer spontano izzveni v nekaj dneh, neredko pa je potrebno zdravljenje. Zdravimo s sistemskimi antihistaminiki v tabletah  in kortikosteroidnimi kremami. Antihstaminiki v gelih in kremah, ki so v prosti prodaji se odsvetujejo, ker lahko povzročajo fotalergične reakcije.

Verjetnost za nastanek polimorfne fotodermatoze zmanjšamo s postopnim izpostavljanjem sončnim žarkom spomladi in uporabo ustreznih UV zaščitnih krem, ki so namenjene občutljivi, k alergijam nagnjeni koži in vsebujejo pretežno fizikalne filtre.

Potrebno se je zadrževati v senci med 10. in 16. uro, ko je kot sončnih žarkov največji. Svetuje se uporaba pokrival in oblačil, ki pokrivajo večji del kože. V trgovinah so že na voljo tkanine, ki imajo označeno stopnjo UV zaščite.

V primeru nastanka sončnih opeklin se umaknemo v senco, na kožo apliciramo hladne obkladke in hladilne gele in losjone, pijemo dovolj vode, v težjih primerih je potreben obisk zdravnika.

sončna opeklina

 

 

 

 

 

 

sončna opeklina

 

Sončnim žarkom smo izpostavljeni med vsemi aktivnostmi na prostem, odboj od beli površin in vode je lahko tudi do 80%. UVB žarki prehajajo skozi vodo, UVA žarki tudi skozi steklo.

Ustrezna UV zaščitna sredstva morajo biti širokospektralna in morajo vsebovati zaščito za UVB žarke ( oznaka SPF) in UVA žarke( oznakaPFA) v razmerju 3:1, tako da se svetujejo zaščitne kreme s faktorjem SPF 30 ali več, osebe s svetlo poltjo naj uporabljajo visoko zaščito SPF 50 ali 50plus. Vsebujejo lahko fizikalne filtre, ki UV žarke odbijejo in/ali kemične filtre, ki UV žarke absorbirajo in pretvorijo v toploto. Zaščitna sredstva morajo imeti tudi ustrezno podlago glede na tip kože in poraščenost kože. Lahko so v obliki losjonov, gelov, krem ali sprejev.

Potrebno je tudi poskrbeti za ustrezna zaščitna očala.

staranje kože

 

 

 

 

 

aktinično staranje kože

Posebno občutljiva je koža majhnih otrok. Otrok, ki se še ne gibljejo samostojno nikakor ne izpostavljamo sončnim žarkom.

Majjhni otroci so lahko opečeni tudi po lasišču, dlaneh in podplatih.

otroci zascita

 

 

 

 

 

 

Ob stiku s travami in nekaterimi rastlinami ter ob uživanju nekaterih zdravil in sočasnem izpostavljanju sončnim žarkom se lahko razvije t.i. fotoksični  in fotoalergični dermatitis s pordelo vneto kožo in mehurji

. fotoksični dermatitis po stiku s travo

V primeru uživanja zdravil, se je potrebno posvetovati z zdravnikom pred odhodom na dopust.

Pozorni moramo biti tudi na vsako spreminjanje melanocitnih znamenj ter pojav novonastalih znamenj, ki se hitro spreminjajo ter ob morebitnih suspektnih spremembah je potreben takojšen pregled pri zdravniku. Sumljiva je tudi vsaka ranica, ki se nikakor ne zaceli.

Maligni melanom

. Maligni melanom

Bradavice in možnosti zdravljenja

Bradavice in možnosti zdravljenja

Bradavice in možnosti zdravljenja

Navadne bradavice (veruke,verrucae) je potrebno razlikovati od navidezno podobnih

sprememb na koži, napr.različnih kožnih tumorjev. Bradavice so vizualno moteče in lahko

zelo boleče, še posebej če se nahajajo v obnohtju in na podplatih.So pogosta težava

rekreativnih in profesionalnih športnikov.Predvsem bradavice locirane na podplatih lahko

zelo ovirajo gibanje zaradi hujše bolečine pri hoji in teku, pa tudi plezanju.

Nastanek kožnih bradavic povzroči okužba z humanim papiloma virusom (HPV),

najpogosteje z fenotipom HPV1, HPV 2 in HPV 4.

Okužimo se lahko ob neposrednem stiku z okuženo osebo ali posredno (napr. v

bazenih,savnah, telovadnicah), lahko pa prenašamo okužbo tudi s praskanje z enega dela

telesa na drugega.

Lahko se pojavijo v katerikoli starosti, najpogosteje se pojavljajo pri otrocih, predvsem med

2. in 12. letom starosti s prevalenco okoli 10%. Pri imunokompromitiranih ljudeh,ki

prejemajo imunosupresivno terapijo zaradi zdravljenja raka ali avtoimunih bolezni in pri

bolnikih z AIDSom lahko povzročajo resne komplikacije in zavzamejo veliko površino kože

in sluznic.

Po obliki ločimo:

Navadne bradavice, ki se kažejo kot manjše poroženele vzbrsti, barve kože ali nekoliko

temnejše barve. Ponavadi niso večje od 1cm premera in se najpogosteje pojavljajo po dlaneh

in hrbtišču rok,lahko pa tudi drugje. Zelo značilne so drobne pikčaste krvavitve v bradavici.

Okoli primarne bradavice so pogosto manjše satelitske bradavice, kot posledica lokalne

inokulacije. Kot že rečeno, so lahko zelo boleče,če so locirane v obnohtju ali na podplatu.

T. i. planae verrucae oz. ploščate bradavice mladostnikov: so ploščate, rjavkaste vzbrsti,ki

se pojavijo najpogosteje na obrazu in hrbtišču rok, in so lahko zelo številne.

Plantarne veruke oz. bradavice na podplatih: se pojavijo na mestu največjega pritiska in so

lahko zelo boleče, tako da lahko zelo motijo pri vsakodnevni hoji in športnih aktivnostih.So

tudi precej trdovratne za zdravljenje, ki je pogosto precej dolgotrajno. Prizadete osebe zaradi

dolgotrajnosti zdravljenje neredko opustijo,ker mislijo, da izbrano zdravljenje ni uspešno

Potrebno je lahko večje število obiskov pri zdravniku v razmiku na 2-4 tedne.

Nitkaste oz. filiformne bradavice so kot nitkaste vzbrsti, ki se pojavijo predvsem na obrazu

in sicer vekah,ustnicah in nosu. Najpogosteje jih vidimo pri otrocih, redkeje pri odraslih.

Kot že omenjeno je zdravljenje kožnih bradavic neredko dolgotrajno. Mnoge prizadete osebe

obupajo tik pred koncem,ker je zdravljenje zaradi svoje dolgotrajnosti lahko zelo duhamorno

in zahteva določeno stopnjo vztrajnosti.

Danes se za zdravljenje bradavic uporablja zamrzovanje okuženih celic s tekočim dušikom.

Le-ta ima nekoliko več kot -200 stopinj celzija in enostavno povzroči omrzlino okuženih

celic, ki nato odpadejo.

Uspešno je tudi zdravljenje z laserji. Laserske posege lahko opravlja le zdravnik.

Možno je tudi zdravljenje s t.i. keratolitiki, ki zmehčajo in oluščijo poroženelo plast, napr.

salilcilno kislino,sečnino in mlečno kislino, vendar je neredko le delno uspešno..

V trdovratnejših primerih je uspešno zdravljenje z lokalnim citostatikom 5 fluorouracilom v

kombinaciji z keratolitiki,ki se dobi v lekarnah držav EU na recept,ne pa trenutno še v

Sloveniji.

Virusne bradavice,povzročene z okužbo HPV se lahko zamenja z nekaterimi drugimi kožnimi

spremembami.

Pogoste so zamenjave virusnih bradavic s t.i. seboroičnimi keratozami. Seborojične keratoze

so najpogostejše benigne spremembe na koži obraza, trupa in lasišča Pojavljajo se pri

starejših odraslih,včasih že nad 30. let starosti in so lahko barve kože ali rjavo-črnikasto

obarvane, s hrapavo in nekoliko luščečo površino. Neredko srbijo. Podobne so lahko tudi

malignemu melanomu.

Običajno jih zdravimo z zmrzovanjem, radiofrekvenco ali laserji. Imenujemo jih lahko tudi

senilne veruke ali senilne keratoze.

Pozorni moramo biti,ker se navadne, virusno povzročene kožne bradavice lahko vizuelno

zamenjajo za nepigmentirani (t.i. amelanotični ) maligni melanom.

Naj omenim še moluska,ki so prav tako posledica virusne okužbe z virusom molluscum

contagiosum. Gre za rumenkaste ali rožnate vzbrsti na sredini nekoliko vgreznjenimi ,ki se

prenašajo z neposrednim stikom(pogosto spolnim) ali prek predmetov. Neredko jih vidimo pri

otrocih,na obrazu ali drugje po telesu. Zadošča zdravljenje s tekočim dušikom ali razpraskanje

z iglo ali ostro žličkov lokalni anesteziji .

.

Če povzamem navedeno, je smiselno v primeru pojava bradavic na katerem koli delu telesa

obiskati zdravnika,ki bo svetoval najustrejše zdravljenje,vsaka okužena oseba s HPV posebej

pa je odgovorna upoštevati zdravnikova navodila in preprečiti nadaljnje širjenje okužbe na

druge osebe in tudi na druge dele svojega telesa z upoštevanjem predpisanega zdravljenja in

principi optimalne osebne higiene.

Mateja Lisjak,dr.med,specialistka dermatovenerologije

Kako se znebiti mozoljev

Kako se znebiti mozoljev

Kako se znebiti mozoljev > Laserski posegi in učinkovitost

MOZOLJI IN MOŽNOSTI ZDRAVLJENJA

Akne so kronično potekajoča kožna bolezen in jih zdravijo specialisti za kožne bolezni, dermatologi.

Zdravljenje aken je pogosto dolgotrajno in je zato  potrebna potrpežljivost in psihična podpora bolnikom.

Akne, ki niso zdravljene pravočasno ali so nepravilno zdravljenje lahko vodijo v brazgotinjenje.

VZROKI ZA NASTANEK AKEN 

Akne ( Acne vulgaris) nastanejo zaradi povečanega delovanja lojnic( seboreje) in povečanega poroženevanja celic povrhnjice, predvsem na področju  dlačnih mešičkov (foliklov) in izvodil lojnic.  Izvodila lojnic se zamašijo, bakterije Propionibacterium acnes, ki so sicer normalno prisotne v foliklih se prekomerno namnožijo in nastane vnetje folikla in njegove okolice.

Lojnice  (sebacealne  žleze) so najštevilčnejše na t.i.  seborojičnih predelih: čelu in  obrveh, na licih paranazalno, bradi, na prsnem košu,ramenih ,na hrbtu med lopaticami in v dimljah. Loj,ki ga izločajo sestavljajo predvsem trigliceridi, estri voska, skvalen in maščobne kisline. Na omenjenih mestih je koža najbolj mastna.

Nagnjenost k povečanemu delovanju lojnic in s tem mastnemu tipu kože se podeduje. Povečano delovanje lojnic povzročajo  androgeni  hormoni, tako postanejo težave pri dedno obremenjenih ljudeh bolj izražene  v puberteti . Tudi upad spolnih hormonov estrogenov v drugi polovici hormonskega ciklusa pred menstruacijo poveča izločanje loja( sebuma) in s tem povzročeno mastno kožo. Precejšen vpliv na delovanje lojnic ima prek vegetativnega živčevja  tudi naša duševnost in psihični stres, od tod težave z mastno kožo in aknami pred izpiti in drugimi obremenjujočimi dogodki v življenju.

Akne se najpogosteje pojavijo v puberteti, ko se poveča sinteza spolnih hormonov (acne vulgaris). Večinoma izzvenijo do 25.leta starosti, pri manjšem številu prizadetih oseb lahko trajajo do 45.leta.

Pri majhnih otrocih starosti nekaj mesecev so posledica materinih androgenih hormonov, prenesenih prek placenta v nosečnosti in običajno izzvenijo spontano, brez posebnega zdravljenja.

V primeru prvega  pojava aken v odrasli dobi, predvsem pri ženskah, je potrebno pregledati hormonsko stanje organizma. V ozadju so lahko resna obolenja kot so tumorji nadledvične žleze ali policistični ovariji. Akne se lahko pojavijo tudi zaradi relativne prevlade androgenih hormonov v  menopavzi, med nosečnostjo, med jemanjem nekaterih hormonskih konraceptivov ali ob ukinitvi hormonske kontracepcije.

Akne v kasnejši starosti so lahko  tudi posledica pretirane uporabe kozmetike, napr.mastnih krem, vazelinov (kozmetične akne) in olj  za lase ter briljantine (pomadne akne).

Pri mladih odraslih so neredko vzrok aken steroidi, ki jih uživajo zaradi povečanja mišične mase-t.i. body building akne

Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo nastanek aken,napr.  kortikosteroidi (steroidne akne),visoke doze vitaminov B in D, biološka zdravila idr.

Tudi stalno drgnjenje s pasovi in športnimi rekviziti lahko na mestu drgnjenja povzroči nastanek aken (mehanične akne).

Pri ljudeh, ki počitnikujejo pozimi v toplih krajih se lahko pojavijo t.i. malorka akne po obrazu in prsnem košu  kot posledica součinkovanja intenzivnega sončenja, potenja in uporabe zaščitnih krem.

Pojavijo pa se tudi v nekaterih poklicih zaradi izpostavljenosti naftnim produktom,napr. mineralnim oljem in kloriranim organskim spojinam. V teh primerih je zdravljenje ustrezna delovna zaščita.

TIPI AKEN

Mastna koža se  sveti, včasih ima nekoliko rumenkast odtenek. Včasih je tako mastna,da se mastijo celo stekla očal, ne da bi se jih dotikali z rokami in lahko moti delo in druga opravila. Izvodila lojnic so običajno razširjena  in precej vidna.

V starosti postanejo običajno težave z mastno kožo manj izrazite, ker se fiziološko zmanjša delovanje lojnic,ni pa nujno.

Najpogosteje se akne pojavijo  na obrazu, prsnem košu, hrbtu in ramenih.

Ločimo več oblik aken:

Najblažja oblika aken so  komedonske akne.

Na koži vidimo komedone ali ogrce, ki so pravzaprav zamašeni folikli. Le- ti so vidni kot bele pikice (zaprti komedoni) ali črne pikice (odprti komedoni)

Zaprti ogrci oz. komedoni

Zaprti ogrci komedoni mozolji

 

 

 

 

 

Odprti ogrci oz. komedoni

odprti ogrci aknasta koža

 

 

 

 

 

Kasneje se ogrcem pridružijo rožnati  mozoljčki (bunčice oz.papule), ki so že posledica  nastalega vnetja. Nastanejo lahko tudi  gnojni mehurčki (pustule). Razvije se  t.i. papulopustulozna oblika aken.

Papulopustulozne akne

Papulopustulozne akne

 

 

 

 

 

 

V  najtežjih primerih  se razvijejo ciste in vozli ( nodusi) (konglobatne akne,ki nezdravljeni vodijo v trajno brazgotinjenje.

Konglobatne akne

Konglobatne akne mozolji

 

 

 

 

 

 

Pri osebah,nagnjenih k brazgotinjenju,so brazgotine lahko zelo obsežne (keloidne akne).

Brazgotine po aknah

Brazgotine po aknah

 

 

 

 

 

 

 

Kako se znebiti mozoljev

Pri zelo blagih oblikah aken, ko so na koži, ki je mastna in se sveti  vidni le razširjeni folikli (ogrci oz. komedoni) brez znakov vnetja( komedonske akne), včasih lahko zadošča že redna in ustrezna nega .

Pomembno je, da v primeru mastne kože ne uporabljamo mastnih krem in mazil, ker bi stanje še poslabšali. Včasih zadošča,da se večkrat na dan samo popivna mastne predele kože z mehkim papirnatim robčkom  brez drgnjenja.  S pogostim umivanjem in agresivnimi mili nevšečnost mastne kože ne bomo odpravili. Dejstvo je, da s prepogostim umivanjem ne odpravimo osnovnega vzroka- povečanega delovanja lojnic, temveč postane koža samo še dodatno razdražena in vneta.

Zelo pomembno je redno in pravilno čiščenje kože.  K aknam nagnjeno kožo čistimo z blagimi  čistilnimi sredstvi za mastno kožo, ki vsebujejo blage luščilne snovi (keratolitike ) v nižjih koncentracijah in sicer  alfahidroksi kisline (mlečna kislina, glikolna kislina v konc 5-10%) ter betahidroksikisline (salicilna kislina v konc 1-2%.), ki s površine kože odstranijo odvečne poroženele celice in loj in s tem zmanjšajo verjetnost nastanka novih aken.

Kožo umivamo z mlačno, ne prevročo vodo.

S čistilnimi sredstvi, ki vsebujejo protimikrobna sredstva preprečujemo prekomerno razmnoževanje  bakterij in glivic, ki so normalno prisotne na koži, pod vplivom povečane količine loja pa se ustvarijo ugodni pogoji za njihovo razmnoževanje in razrast.

Eno od učinkovitih lokalnih protimikrobnih sredstev  v kremi je azelaična kislina, ki se v naravi nahaja v žitnih zrnih.

Pomembno je vzdrževanje ustreznega ph kože (optimalen ph kože je5,5), da se prepreči prekomeren razrast mikrobne flore kože.

Občasno(1-2x tedensko) se priporočajo  mehanični pilingi kože (uporaba sredstev z drobnimi granulami) za odstranjevanje odmrlih poroženelih celic. Pred pilingom je potrebno dobro umiti kožo z mlačno vodo. Koža nato postane gladka,mehka in voljna.

Možni so tudi kemični pilingi z višjimi  koncentracijami alfa hidroksi kislinin in  salicilne kisline. Pilinge z višjimi koncentracijami kemičnih snovi opravljajo dermatologi.

Po čiščenju je priporočljivo nanesti  nemastno hidrofilno kremo, ki kožo primerno navlaži, ne pa tudi namasti. Pri suhi koži pa za razliko uporabljamo za navlažitev kože predvsem mastne kreme.

V primeru pojava aken je pomembno, da ne stiskamo gnojnih mozoljčkov (t.i. pustul), ki  so posledica vnetja foliklov in okolišnjega  tkiva. S stiskanjem gnojnih mozoljčkov lahko povzročimo nastanek brazgotin. Stiskajo se lahko samo komedoni ali ogrci, ki so pravzaprav zamašeni folikli z povečano vsebnostjo loja. Pri tem je potrebno paziti, da ne povzročimo okužbe.

Sončenje le navidezno izboljša akne zaradi zadebelitve roženega dela povrhnjice pod vplivom UV žarkov,  zato se izrazitejše  izpostavljanje soncu odsvetuje.

O natančnem vplivu prehrane na nastanek aken nimamo trdnih dokazov. Možno je, da k nastanku aken pripomore pretirano uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom ( bel sladkor, bela moka) .

Dermatolog bo v primeru blažjih oblik aken predpisal lokalno zdravljenje z lokalnimi antibiotiki (napr.klindamicin) in retinoidi (derivati vitamina A) v kremah in gelih, ki zmanjšajo izločanje loja in uravnavajo poroženevanje kože in s tem zmanjšujejo možnosti zamašitve foliklov.

Lokalni retinoidi (napr.adapalen) se  običajno nanašajo na prizadeto kožo 1-2x dnevno. Pogosto v začetku zdravljenja prehodno dražijo kožo in povzročajo rdečino, drobno luščenje in pekoč občutek. V prvih dveh  tednih uporabe retinoidov se akne lahko celo začasno navidezno poslabšajo. Retinoidi so  tudi fotosenzitivni, zato je potrebna dosledna zaščita pred soncem ves čas uporabe retinoidov, da se prepreči nastanek fototoksične reakcije. Če ima bolnik občutljivo kožo, se lahko uporabljajo v začetku lokalni retinoidi le vsak drugi ali tretji dan.

Najpogosteje se predpisuje lokalne retinoide zvečer in lokalne antibiotike zjutraj.

V primeru neuspešnega zdravljenja z lokalnimi zdravili v kremah in gelih in v primeru hujših oblik aken bo dermatolog predpisal sistemske antibiotike.

Najpogosteje predpisani antibiotiki za zdravljenje aken so tetraciklini in njihovi derivati, napr.doksiciklin ter makrolidi (napr. azitromicin). Zdravimo običajno več tednov. Tetraciklini in doksiciklin lahko povzročijo  nastanek fototoksične reakcije, zato je potrebna dosledna zaščita pred soncem.

Tetraciklinov  ne smejo uživati nosečnice in majhni otroci do 9.leta starosti.

Zelo učinkovito zdravilo za zdravljenje težjih oblik aken je izotretionin ( derivat vitamina A), vendar povzroča lahko precej stranskih učinkov.

Običajno traja zdravljenje z izotretioninom več tednov oz. mesecev  oz. do znatnega izboljšanja aken.

Ob zdravljenju z izotretioninom postane koža telesa običajno  suha in občutljiva, zato je potrebna skrbna in redna  nega kože z negovalnimi mazili. Pogosto so ustnice zelo suhe in razpokane in se lahko vnamejo. Svetuje se redna preventivna uporaba vazelinskih mazil za ustnice.  Lahko se tudi poveča izpadanje las, nohti lahko postanejo krhki in lomljivi.

Pogosto je suha tudi očesna veznica, kar lahko ovira osebe pri uporabi kontaktnih leč. V času zdravljenja z izotretioninom se zato odsvetujeje uporaba kontaktnih leč in svetuje uporaba očal. Priporočljiva je uporaba umetnih solz.

Neredko  je izsušena tudi nosna sluznica, ki lahko celo zakrvavi. Težave se lahko zmanjšajo z uporabo fiziološke razstopine.

Ker retinoidi dokazano povzročajo okvare ploda(teratogenost), se jih ne sme predpisovati nosečnicam.

Akne pri ženskah uspešno zdravimo tudi z hormonskimi kontaceptivi, ki vsebujejo antiandrogene snovi, napr.ciproteron acetat in spironolaktonom. Pred tem naj bolnica opravi pregled pri ginekologu in endokrinologu.

Mlada oseba s hujšo obliko aken potrebuje tudi precej psihične  in moralne podpore zaradi morebitne hujše zaskrbljenosti in slabe samopodobe.

Blage in zmerne oblike aken z bunčicami in gnojnimi mozoljčki ( papulopustulotne akne) lahko učinkovito zdravimo tudi z nekaterimi  laserji. Laserji  sproščajo usmerjen snop svetlobe visoke energije različnih valovnih dolžin. Z laserji  termično poškodujemo folikel in tako zmanjšamo število mikrobov in izločanje loja.  Zaradi visokih energij so možne hujše, včasih celo  trajne poškodbe kože,če posegi niso poravljeni strokovno. Z laserji lahko zdravijo samo zdravniki.

Akne lahko zdravimo tudi s svetilkami, ki sevajo modrovijolično svetlobo in infrardečo svetlobo ter  IPL  napravami, s katerimi predvsem vplivamo na razrast bakterij Propionibact. acnes.

Pogosto vprašanje v ambulanti je tudi, kako je z uporabo dekorativne kozmetike. V primeru mastne kože se lahko uporablja lahka,vodotopna prekrivna kozmetika, ki se z  lahkoto odstrani z vodotopnimi čistili ter mineralni pudri. V primeru pordele kože so na voljo prekrivna sredstva v zeleni barvi.

Mateja Lisjak, dr. med. specialistka dermatovenerologije

KAJ JE PECLJATI FIBROM ?

Pecljat fibrom

Mateja Lisjak dr. med. dermatologspecialistka dermatovenerologije

Pecljati fibrom imenujemo tudi  mehki fibromi ali akrohordoni.  Najpogosteje se pojavijo  na obrazu, vekah, po  vratu, v pazduhah, dimljah, lahko pa kjerkoli po koži. Običajno so veliki nekaj mm, če se pojavijo po koži trupa  do 1-2 cm. Incidenca  pojavljanja mehkih fibromov s starostjo narašča. Pogostejši so pri osebah s povečano telesno težo in pri sladkornih bolnikih.

Lahko so barve okolišnje kože ali temneje pigmentirani. Sestavljeni so iz vezivnega tkiva in drobnih žilic. So benigne narave,predstavljajo estetsko nevšečnost, še posebej če jih je veliko. Zaradi drgnjenja se lahko vnamejo in zakrvavijo. V tem primeru postanejo pordeli, boleči ali pokriti s temno krastico.

Zaenkrat ni na voljo učinkovitega zdravila za samozdravljenje pecljatih fibromov. Najučinkoviteje Pecljati fibrom  odstranimo z elektrokoagulacijo, radiofrekvenčno  zanko in nekaterimi vrstami laserjev. Lahko se jih tudi pomrzne s tekočim dušikom. Anestezija ni potrebna, poseg je minimalno boleč. V primeru, da so obsežnejši z debelejšo centralno žilo se jih lahko izreže kirurško. Omenjene posege opravljajo dermatologi ambulantno. Po posegu je potrebno nekaj dni skrbneje negovati  kožo, kjer so bili odstranjeni  pecljati fibromi.  Ker pecljatih fibromov iz medicinskih razlogov ni potrebno odstranjevati, je zaenkrat njihovo odstranjevanje le samoplačniško.

Včasih so pecljatim fibromom podobne t.i. seborojične keratoze oz. starostne bradavice. Pojavljati se lahko začnejo že po 30. letu starosti,lahko so barve okolišnje kože ali rjavo pigmentirane.  Odstrani se jih s pomrzovanjem s tekočim dušikom, ablativnimi laserji ali radiofrekvenčno zanko.

Pecljatim fibromom so lahko podobni tudi melanocitni nevusi oz. materina znamenja. Iz medicinskih razlogov jih ni potrebno odstranjevati, je pa potrebno skrbno samoopazovanje in  ob  kakršnikoli spremembi v barvi in obliki  je potrebno obiskati zdravnika, ki bo izključil maligno spremembo.

Opisane kožne spremembe so lahko navidezno podobne tudi  malignim kožnim tumorjem kot je napr. amelanotični maligni melanom ali bazalnocelični rak kože.

Svetuje se, da  se ob pojavu pecljatih sprememb obišče dermatologa, ki bo natančno opredelil naravo kožnih izrastkov in izključil morebitne suspektne spremembe  z metodo dermoskopije ter  jih tudi odstranil z najučinkovitejšo metodo.  Preden se odstranijo kakršnekoli  spremembe na koži  z različnimi destruktivnimi metodami , je vedno potrebno natančno opredeliti vrsto in naravo spremembe, da  se izključijo resnejše oblike kožnih tumorjev.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atopični dermatitis

Atopični dermatitis

Atopični dermatitis je najpogostejša kožna bolezen v otroštvu. Prvi izbruh atopičnega dermatitisa se v 50 odstotkih pojavi v prvem letu starosti, predvsem v tretjem mesecu, v 80 odstotkih pa do petega leta starosti.

Izbruh lahko povzroči stik z alergenom,okužba,psihični stres,nespecifično draženje kože z volnenimi ali sintetičnimi oblačili ali preprosto potenje.Izbruh lahko sprožijo ostanki pralnih praškov in mehčalcev na perilu.

Pri dojenčkih se okoli tretjega meseca starosti na ličkih pojavijo žarišča pordele,vnete kože,ki rosi. Pozneje se lahko pojavijo tudi bunčice in drobni mehurčki. Spremembe so zelo secernirajoče. Izpuščaj se lahko pozneje razširi na lasišče, iztezne predele zgornjih okončin in trup. Nikoli ni prizadeta koža pod plenicami, v kožnih gubah in popku. Otrok joka in se intenzivno praska,zato so vidne tudi razpraskanine. Če se pojavijo gnojni mehurčki,je to znak dodatne bakterijske okužbe. Koža celotnega telesa je izrazito suha in drobno luščeča.

V 50 odstotkih težave izzvenijo do tretjega leta starosti.

Pri majhnih otrocih spremembe niso več tako secernirajoče,temveč bolj suhe. Tipično je prizadet hrbtni predel zapestij, gležnjev, rok in nog ter upogibne strani komolcev in kolen. Prizadeta so lahko tudi lica,veke in tilnik. Na omenjenih predelih se pojavijo neostro omejena žarišča pordele,vnete,suhe kože z rožnatimi bunčicami,krastami in razpraskaninami.Zaradi praskanja lahko postane koža na teh mestih pozneje zadebeljena s poudarjeno kožno risbo.

 

atopični dermatitis

 

 

 

 

 

atopični dermatitis

Osnova preventivnega zdravljenja atopičnega dermatitisa je vztrajno vsakodnevno obnavljanje žaščitne  kožne pregrade z ustreznimi negovalnimi mazili in vlaženje kože. Svetujejo se kopeli (10–20min.),da se povrhnjica navlaži,nato pa je treba otrokovo kožo v 5–10 minutah namazati z negovalnim mazilom,da se voda obdrži v povrhnjici in obnovijo kožni lipidi. Občasno se svetujejo oljne kopeli,vendar ne, kadar je koža vneta. Na voljo so že pripravljene oljne kopeli,lahko pa vodi dodamo nekaj žličk oljčnega olja.

Preden gre otrok v bazen,jezero ali morje, ga je smiselno namazati z barierno kremo,ki zaščiti kožo.

Koža ne sme biti suha,temveč ves čas voljna in primerno navlažena in namaščena.

Mame so pomemben partner v zdravljenju atopičnega dermatitisa. Pomembno je,da se ugotovi,kaj sproži nastanek izbruhov

Ob izbruhih in poslabšanjih atopičnega dermatitisa v akutni fazi,ko koža rosi, svetujemo indiferentne obkladke s fiziološko raztopino ali prekuhano vodo.

Zelo vneto kožo zdravimo z lokalnimi pripravki kortikosteroidnih krem nekaj dni.

Blage in srednje hude izbruhe zdravimo z lokalnimi imunomodulatorji,ki zmanjšujejo izločanje vnetnih mediatorjev iz T limfocitov in drugih imunskih celic v koži.

 

Klučne besede:

Nega otroške kože, bolezni otroške kože, plenični izpuščaj,moluska

Zdravljenje bolezni otroške kože – Plenični izpuščaj

Zdravljenje bolezni otroške kože in svetovanje o negi nežne otroške kože

Plenični izpuščaj,atopični dermatitis, moluska,bradavice …

Plenični izpuščaj

Malčkom v plenicah in njihovim mamicam  včasih zelo dolgo povzroča težave trdovratno vnetje kože pod plenicami,ki lahko peče ,srbi ali je celo  pokrita z mehurčki, erodirana in obilno rosi. V vročih dneh se težave lahko precej stopnjujejo in krajšajo spanec malčkom in njihovim staršem.

S  pojavom plenic za enkratno uporabo  je število prizadetih malčkov sicer upadlo, še posebej z razvojem materialov,ki močneje vpijajo vlago,vendar ostaja še precej otrok,ki imajo težave zelo dolgo. Vzrokov za nastanek pleničnega  izpuščaja je precej,zato je zelo pomemben natančen pregled otroka in temeljit pogovor z mamo. Tudi zdravljenje mora biti zelo natančno,postopno in  prilagojeno vsakemu posameznemu malčku. Univerzalnega zdravila za vse podobne primere namreč ni. Je pa zelo pomembna tudi ustrezna,skrbna in redna nega celotne nežne kože,ne samo kože pod plenicami.  Plenični izpuščaj je lahko samostojno obolenje ali sestavni del katere druge kožne ali presnovne bolezni. Vzrokov za nastanek pleničnega izpuščaja je torej več: draženje z izločki, glivične in bakterijske okužbe ali pa se pojavlja v okviru različnih kožnih bolezni ( napr. seborojičnega dermatitisa ali luskavice)

Zdravljenje pleničnega izpuščaja

V primeru,da so težave le posledica zunanjega draženja, v akutni fazi,ko je ritka zelo vneta in rosi,apliciramo indiferentne obkladke z fiziološko razstopino. Nato lahko kožo nekajkrat namažemo z nizkopotentnimi kortikosteroidnimi kremami. Čez noč pa zaščitimo kožo z mehko cinkovo pasto,ker cink še dodatno zmanjšuje vnetje. V primeru okužb zdravimo z protimikrobnimi zdravili.

plenični izpuščaji

 

 

 

 

 

plenični izpuščaj

 

Moluska

Povzroča jih virus Molluscum contagiosumMoluska  se najpogosteje  pojavijo pri otrocih med 3. in 10. letom starosti.  Prenašajo se z neposrednim dotikom in praskanjem. Kažejo se v obliki rožnatih ali voščenih bunčic, ki so centralno nekoliko ugreznjene, najpogosteje na obrazu, v pazduhah in dimljah. Pri otrocih z atopičnim dermatitisom in imunsko oslabljenih otrocih so lahko zelo razširjene in zelo številčne.

 

moluska

 

 

 

 

 

 

 

 


moluska

 

Možna je spontana ozdravitev  znotraj nekaj tednov oz.mesecev, če je otrok sicer zdrav.

Moluske najpogosteje odstranjujemo s posebno ostro žličko  po predhodnem nanosu lokalnega anestetika v kremi ali z blagim pomrzovanjem.

Lahko zdravimo tudi z raztopino 5% kalijevega hidroksida, ki povzroči razkroj okuženih celic in stimulira imunski odziv. Uporablja se  lahko  do  vnetnega odziva kože  oz. najdlje 14 dni.

 

 

 

KOŽNI RAK

Kožni rak

Kožni rak je ozdravljiv, če je pravočasno odkrit in pravočasno zdravljen Incidenca kožnega raka hitro narašča.Maligni melanom predstavlja obliko hitro napredujočega kožnega raka in eno najbolj malignih oblik raka nasploh.

Za učinkovito zdravljenje malignega melanoma in drugih nemelanomskih oblik kožnega raka (ploščatoceličnega in bazalnoceličnega karcinoma kože) je zelo pomembno,da je pravočasno diagnosticiran in zdravljen.

Dermatologi s pomočjo posebne metode dermoskopije lahko precej zanesljivo ločimo nenevarne spremembe od nevarnih oz. potencialno nevarnih tumorjev na koži. Dermoskopi so posebni mikroskopi,ki presvetlijo zgornje plasti kože in povečajo kožne strukture za 10-100X.

Dermatologi svetujemo skrbno samopregledovanje kože in ob vsaki nejasni in sumljivi spremembi, še posebej, če je novonastala in se hitro spreminja je potreben takojšnji pregled pri dermatologu.

Sumljiva je vsaka sprememba na koži, ki je asimetrične barve in oblike, nejasnih robov in se hitro spreminja. maligni melanom Posebno skrbno se morajo opazovati osebe, – ki so svetle polti in svetlih las -t. i.keltski tip z rdečimi lasmi, svetlo kožo in pegami – imajo večje število pigmentnih znamenj (>50) -so bili v otroštvu večkrat opečeni -so bili v preteklosti pogosto izpostavljeni UV žarkom – imajo ožjega sorodnika, ki je prebolel maligni melanom. -so imunsko oslabljeni zaradi drugih bolezni ali jemanja zdravil, ki zmanjšujejo imunost Sumljiva je tudi vsaka ranica, ki se ne zaceli.

maligni melanom

JEUNESSE – CELOSTNI ODGOVOR V BOJU PROTI CELIČNEMU STARANJU

JEUNESSE – CELOSTNI ODGOVOR V BOJU PROTI CELIČNEMU STARANJU

JEUNESSE

09.02.2015
Sistem za ohranjanje mladosti, ki ga je skupaj z vodilnimi ameriškimi zdravniki razvil lepotni kirurg dr. Nathan Newman, specialist svetovnega formata napredne dermatološke in laserske kirurgije, integrativnega age-managementa in terapije izvornih celic. Newman, ki je dolga leta preučeval značilnosti izvornih celic, je razvil rešitve za zdravljenje opeklin in formule za upočasnjevanje procesov staranja na koži.
Njegov super serum, prva izmed številnih zvezd Jeunesse, vsebuje več kot 200 rastnih faktorjev človeškega izvora, s čimer postavlja popolnoma nov in revolucionaren trend v kozmetični industriji.
Vendar pa, serum je le začetek, ne konec Jeunessove zgodbe. Vizija Jeunesse se ni ustavila le pri koži, vojno je staranju napovedala na celi črti – na celični osnovi. Tako je ob pomoči najboljših svetovnih strokovnjakov z različnih področij nastal Jeunessov sistem za ohranjanje mladosti, imenovan Y.E.S. (Youth Enhancement System), celostna protistarostna strategija, temelječa na prelomnih znanstvenih odkritjih, ki jih ne boste našli nikjer drugje.
Y.E.S. je linija izdelkov za nego kože ter prehranskih nadomestkov, ki telesu pomagajo ohranjati mladost na celični ravni. Hkratna uporaba izdelkov Jeunesse deluje na celice in jih ohranja mladostne in vitalnejše na tri načine: inovacija človeških izvornih celic pospešuje nastajanje novih celic, tehnološko najnaprednejše sestavine, delujoče proti staranju, pa v visokih koncentracijah upočasnjujejo staranje in podaljšujejo življenjsko dobo celic.

LUMINESCE™ − CELIČNO POMLAJEVANJE ZA KOŽO

Formula Luminesce™ telesu pomaga prenavljati in pomlajevati kožo. Po zaslugi ekskluzivne patentirane formule, pridobljene iz odraslih izvornih celic človeka, vsebuje več kot 200 ključnih človeških rastnih faktorjev in celičnih komunikatorjev. V liniji so poleg seruma na voljo tudi dnevna in nočna krema, sredstvo za čiščenje obraza, maska in krema za obnavljanje kože telesa. Izdelki povečajo čvrstost, elastičnost in gladkost kože na celični ravni**, minimizirajo pojavljanje drobnih linij in globokih gub, pomagajo izenačevati razbarvano kožo in odpravljati kožne madeže ter sodelujejo pri celjenju opeklin in brazgotin. Vsi izdelki so naravni, hipoalergeni in brez parabenov.
VEČ O KREMAH LUMINESCE

FINITI™ − ZVEZDNIŠKI PROIZVOD PROTI STARANJU, KI TEMELJI NA Z NOBELOVO NAGRADO NAGRAJENEM ODKRITJU

Izdelek, ki temelji na z Nobelovo nagrado nagrajeni raziskavi dejavnikov staranja, ta je pripeljala do odkritja, na kakšen način so kromosomi zaščiten s telomeri in z encimom telomeraze, klinično dokazano varno podaljšuje kratke telomere pri človeku in s tem upočasnjuje procese staranja*. Jeunesse Finiti™ vsebuje edino znano patentirano hranilo iz naravnih sestavin TA-65®MD, ki dokazano varno daljša kratke telomere pri ljudeh*, saj aktivira telomeraze, encime, ki gradijo telomere, in s tem upočasnjuje celično staranje. Poleg tega, da podpira odlašanje celičnega staranja (tudi celic imunskega sistema), vsebuje tudi močno kombinacijo antioksidantov za krepitev naravne pomlajevalne sposobnosti telesa, ki organizem varujejo pred oksidativnim stresom.

ŽELIM KUPITI TA IZDELEK

Vidacell™ − ZA CELIČNO RAZSTRUPLJANJE

100-% naravno prehransko dopolnilo, pripravljeno iz posebej izbranih frakcij avtohtonih vrst riža, pobranega takrat, ko je v njem največ hranil, zagotavlja celicam bistvene hranilne snovi za ohranjanje optimalnega zdravja organizma. Vidacell™ spodbuja celično razstrupljanje jeter, povečuje energijo v mitohondrijih ¬– to je bazična človeška energija – pospešuje medcelično komunikacijo in blagodejno vpliva na kožo.

ŽELIM KUPITI TA IZDELEK

AM&PM ESSENTIALS™ − VITALNOST OD JUTRA DO VEČERA

Jeunesse AM&PM Essentials™ sta prehranska dodatka, ki celice oskrbita z vitamini in minerali, potrebnimi za optimalno delovanje celične osnove. Ciljno delujeta na telomere, segmente DNK, ki v procesu staranja izginjajo hitreje, kot se lahko celice obnavljajo. Poleg tega, da Jeunesse AM&PM Essentials™ podaljšujeta življenjsko dobo telomerov in s tem pomagata pri upočasniti procesa staranja, AM Essentials, namenjen dnevnim aktivnostim, pomaga pri uravnavanju hormonskega staranja, poveča umsko ostrino in izboljšuje življenjske funkcije, PM Essentials pa poskrbi za dober spanec ter organizmu dovaja najpomembnejše vitamine in minerale, potrebne za obnovo celic.
Ključno:
 pomagata varovati pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali,
 podpirata naravno zmožnost obnove DNK,
 pomagata ohranjati zdravo delovanje celic in uravnavati naravni bioritem telesa (AM dviguje nivo energije čez dan, PM pomaga do boljšega spanca zvečer),
 pomagata ohranjati zdrave lase in nohte,
 krepita imunski sistem.

ŽELIM KUPITI TA IZDELEK

Dr. Vincent Giampapa je bil za izdelek AM/PM nominiran za Nobelovo nagrado.

RESERVE™ − UČINKOVITO OROŽJE PROTI PROSTIM RADIKALOM

Strokovnjaki s področja zdravja so si edini, da številne zdravstvene težave povzročajo prav škodljivi prosti radikali, zaradi česar je najboljša preventiva krepitev odpornosti telesa s pravilnim prehranjevanjem in z dodatnim vnosom antioksidantov. Unikatna botanična mešanica esencialnih antioksidantov, antocianinov in esencialnih maščobnih kislin Reserve™ organizem ščiti tako, da celično membrano varuje pred škodljivimi zunanjimi vplivi in krepi celice, s čimer podaljšuje njihovo življenjsko dobo. Hkrati poskrbi za izboljšanje kardiovaskularnih funkcij, sodeluje pri optimalnem delovanju prebavnega trakta, spodbuja presnovo in podpira zdravo izgubljanje odvečne teže, delovanje možganov ter krepi spomin.
Ključno:
 podaljšuje življenjsko dobo celic organizma,
 upočasnjuje staranje celic z Resveratrolom, antioksidantom, ki dokazano podaljšuje življenjsko dobo,
 vsebuje druge antioksidante iz jagod acai, grenivke, zelenega čaja, aloe vere in grozdnih pešk,
 ščiti pred prostimi radikali,
 spodbuja zdravo delovanje kardiovaskularnega sistema,
 ob pomoči maščobnih kislin pomaga pri prebavi,
 spodbuja metabolizem pri zdravem izgubljanju odvečne teže.

ŽELIM KUPITI TA IZDELEK

Vsi izdelki Jeunesse so del sistema Y.E.S za ohranjanje mladostne vitalnosti, zato jih lahko uživate sočasno

* *de Jesus, Bruno Bernardes, Kerstin Schneeberger, Elsa Vera, Agueda Tejera, Calvin Harley, and Maria Blasco. August 2011. “The telomerase activator TA-65 elongates short telomeres and increases healthspan of adult/old mice without increasing cancer incidence.” Aging Cell 10(4): 604-621. Harley CB, Liu W, Blasco MA, Vera E, Andrews WH, Briggs LA, Raffaele JM. February 2011. “A natural product telomerase activator as part of a health maintenance program.” Rejuvenation Research 14(1): 45-56. Malorga, Brenda, Riley Bateman, Greg Sweeney, Danielle Finger, Taylor Dimler, Rita B. Effros and Hector F. Valenzuela. March 2013. “Functional Assessment of Pharmacological Telomerase Activators in Human T Cells.” Cells. 2(1), 163-187; doi:10.3390/cells2010163.
**Patent No: 7,846,904.**Klinična študija, opravljena v neodvisnem laboratoriju ST&T RESEARCH INTL.
vir : http://www.gloss.si/trendi/jeunesse-celostni-odgovor-v-boju-proti-celicnemu-staranju

O NAS

Smo dermatološki center z 18 let izkušnjami, nešteto zadovoljnimi strankami in vrhunskim zdravniškim osebjem. Vabimo vas, da se oglasite pri nas in se naročite za podroben pregled.

KONTAKT

Tbilisijska 59, 1000 Ljubljana

031 701 774

info@medilase.si

www.medilase.si

DELOVNI ČAS

ponedeljek
9:00 - 12:00

torek, četrtek in petek
13:00 - 20:00

DERMATOLOGIJA ob sredah - ostale dni po naročanju